Toți românii trebuie să știe asta despre factura la gaze. Ce să facă de la 1 iulie pentru a nu fi păcăliți

Madlen Moraru 26.06.2020, 11:59
Toți românii trebuie să știe asta despre factura la gaze. Ce să facă de la 1 iulie pentru a nu fi păcăliți

Românii trebuie să fie atenți în ceea ce privește facturile la gaze naturale pe care le vor primi la gaze, de la data 1 iulie 2020. Avertismentul formulat de autoritățile competente e unul care să împiedice posibilele capcane ce pot fi întâmpinate de către cetățeni.

Toți românii trebuie să știe asta despre factura la gaze

Clauzele propuse românilor, de la data de 1 iulie 2020, pot să devină adevărate capcane, în ceea ce privește contractele de furnizare a gazelor. Cei care își doresc să nu se lase păcăliți pot urma o serie de sfaturi, propuse de Asociaţia Energia Inteligentă (AEI). De asemenea, consumatorii trebuie să știe o serie de detalii înainte să accepte sau să semneze un contract de furnizare a gazelor naturale după data calendaristică de 1 iulie 2020.

Toți românii trebuie să știe asta despre factura la gaze. Ce să facă de la 1 iulie pentru a nu fi păcăliți
Românii trebuie să fie atenți la facturile pe care le vor primi la gaze de la data de 1 iulie 2020

Consumatorii casnici pot avea reale surprize, dar nu dintre cele plăcute, dacă vor semna un contract de acest tip, fără prea mare băgare de seamă. O analiză efectuată de către cei de la AEI arată că în contractele propuse spre semnare de către clienți, spre exemplu, sunt și clauze care vă pot păcăli. Doar 5 din cei 68 de furnizori existenți pe piață au făcut publice şi contractele în baza cărora se va face livrarea gazelor naturale, potrivit adevărul.ro.

Ce trebuie să faceți de la 1 iulie pentru a nu fi păcăliți

Dintre clauzele care vă pot prinde în capcană se regăsesc și cele prezentate în continuare:

  • Stabilirea de plată a unui abonament zilnic, care de fapt ridică costurile achitate de client cu la 3-5% peste valoarea preţului prezentat în ofertă. Consumatorul se va trezi cu facturi mai mari față de cele la care se aștepta.
  • Există furnizori pe piață care solicită achitarea de tarife de dezechilibre sau de tranzacţionare pe bursă. În realitate, acestea ridică preţul plătit de consumator cu un procent de 5% peste valoarea preţului din ofertă.
  • Contractele cu termene de plată foarte scurte de 10 sau 15 zile, de la data emiterii facturii. Acestea pot fi coroborate cu penalităţi ridicate de întârziere. Acest detaliu neplăcut va forța clientul să scoată lunar mai mulți bani din buzunar.
  • Ofertele în care plata gazelor este solicitată în avans, înainte de luna stabilită prin contract de livrare a serviciilor.
  • Clauza ce permite furnizorului modificări pe prețul gazelor pe parcursul derulării contractului – „Furnizorul îşi rezervă dreptul de a modifica Condiţiile comerciale, pentru corelarea cu condiţiile de piaţă, la începutul unei perioade contractuale succesive sau oricând pe parcursul derulării Contractului.”
Urmăriți Impact.ro și pe