Animalul cu 32 de creiere. A băgat spaima în români, dar puțini au știut acest aspect

Badea Violeta, Radu Constantin 28.04.2023, 09:44
Animalul cu 32 de creiere. A băgat spaima în români, dar puțini au știut acest aspect

Nu este foarte drăguț și nici foarte popular. În schimb, adesea este utilizat în medicină. Pare a fi extrem de neimportant pentru mulți, dar, de fapt, posedă câteva particularităţi care îl fac unic în lume. Spre exemplu, acest animal are nu mai puțin de 32 de creiere. Pare incredibil, dar este cât se poate de adevărat. Vezi despre ce vietate este vorba!

Unicul animal din lume care are 32 de creiere

Are 32 de creiere, 10 stomacuri, este hermafrodit, are două inimi și un maxilar cu trei rânduri de 100 de dinți fiecare. Se găsește în aproape toată Europa, trăiește în apă dulce și se hrănește cu sânge. În caz că încă n-ai ghicit despre ce animal este vorba, ei bine, atunci îți spunem noi. Despre o simplă, dar complicată lipitoare.

De-a lungul istoriei umane, acest animal a fost extrem de urât de către noi. Însă, cu toate că ne-am dori să scăpăm de el, există o problemă: indiferent cât de mult am avansat din punct de vedere tehnologic, nu există nimic care să-l înlocuiască.

Această creatură respingătoare a fost și încă este esențială pentru medicină. În cadrul laboratorului BioPharm din Țara Galilor, Regatul Unit, zeci de mii de lipitori sunt crescute pentru spitalele din întreaga lume.

Citește și Un animal de companie îți scapă copilul de alergii, dar există o excepție!

O singura lipitoare are 32 de creiere
O singura lipitoare are 32 de creiere

Lipitorile, utilizate în scop medicinal

În laboratorul de mai sus, lipitorile sunt înfometate timp de șase până la nouă luni, astfel încât atunci când le vine rândul să extragă sânge de la pacienți, să nu se gândească de două ori.

Pe durata unei ședințe, care poate dura între 20 și 45 de minute, un astfel de animal poate extrage circa 15 mililitri de sânge. Mai mult, specialiștii susțin că în saliva unei lipitoare se află peste 300 de substanțe active, iar unele dintre acestea dețin importante proprietăți terapeutice.

După o mușcătură, animalul eliberează enzimele hialuronidază și colagenază, pentru a penetra țesuturile și a răspândi moleculele bioactive din salivă. Aceste enzime au puternice proprietăți antimicrobiene.

Un alt lucru interesant despre lipitori este acela că sunt mame extraordinar de bune. Ele sunt foarte grijulii și drăgăstoase cu puii lor, asigurându-le acestora hrană, transport și protecție, lucru neobișnuit pentru nişte nevertebrate.

Citește și Cel mai mare animal de pradă de pe pământ are 3 metri și e un vânător iscusit!

Compoziție Foto: Tomulescu Narcisa

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...