Cel mai mare animal de pradă de pe pământ are 3 metri și e un vânător iscusit

Gabriel Peneș 20.03.2023, 17:06
Cel mai mare animal de pradă de pe pământ are 3 metri și e un vânător iscusit

Cel mai mare animal de pradă de pe pământ are 3 metri și e un vânător iscusit. Chiar dacă oamenii au ajuns în vârful lanțului trofic de pe planetă, datorită inteligenței lor, capacitate prin care și-au asigurat crearea de instrumente cu ajutorul cărora pot ucide orice alt animal, în natură, fără arme, ar fi doar vânatul altor prădători de top. Iar cel mai impresionat dintre aceștia se găsește în zona nordică polară.

Cel mai mare animal de pradă de pe pământ are 3 metri

Dacă ne gândim la cel mai mare animal de pradă de pe Pământ, am putea lua în considerare uriașul tigru siberian sau ursul Kodiak. Dar niciunul nu ajunge, totuși, la  dimensiunile impunătoare ale ursului polar. această specie este consemnată și de Cartea Recordurilor ca fiind cea mai mare specie terestră de carnivore.

De obicei, urșii polari pot atinge 1-1,5 m înălțime, dar masculii adulți pot ajunge la 3 metri atunci când se ridică pe două picioare, scrie iflscience.com. În 1960, un urs polar ucis în Alaska avea o înălțime de 3,7 metri atunci când era ridicat pe picioarele din spate.

Masculii de urs polar cântăresc între 350 și 600 kg. Ursul polar ucis în Alaska în 1960 deține recordul de cel mai greu urs polar, având 1.000 kg. Femelele cântăresc jumătate din greutatea masculilor, având între 150 și 295 kg, potrivit Polar Bears International.

Urșii polari trăiesc pe apele acoperite de gheață ale Arcticii și în țările din jurul Cercului Arctic, inclusiv Canada, Alaska (SUA), Groenlanda (Danemarca), Norvegia, Rusia și ocazional în Islanda, potrivit Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (IUCN). Ei nu se întâlnesc în Antarctica, acolo unde trăiesc, în schimb, pinguinii.

Cel mai mare animal de pradă de pe pământ are 3 metri și e un vânător iscusit
Ursul polar este cel mai mare prădător terestru, cele mai mari exemplare putând depăși 3 metri înălțime dacă se ridică pe picioarele din spate

E un vânător iscusit

Urșii Kodiak, o subspecie a ursului brun, pot atinge dimensiunile unor urși polari. Urșii Kodiak trăiesc pe insulele arhipelagului Kodiak din sudul Alaskăi, unde au fost izolați de alți urși bruni timp de 12.000 de ani. Acești urși pot atinge 3 m atunci când stau ridicați pe picioarele din spate și pot cântări până la 680 kg.

Totuși, chiar dacă unele exemplare de urși Kodiak pot depăși dimensiunile unor urși polari, media de mărime a celor din urmă este mai mare decât cea a urșilor grizzly din Alaska.

Urșii polari sunt cea mai carnivoră specie de urs, hrănindu-se aproape exclusiv cu carne. Principala lor pradă sunt focile inelate. Dacă urșii polari găsesc un număr suficient de foci și sunt sănătoși, ei mănâncă doar grăsimea focilor.

Aceasta este masa cea mai bogată în calorii și ajută urșii să-și acumuleze rezerve de grăsime și să rămână sănătoși. Urșii polari pot consuma 2 kg de grăsime în fiecare zi, potrivit World Wildlife Fund (WWF).

Ei mai pot vâna morse, păsări marine, pești și mamifere mici, cum sunt rozătoarele, pot consuma resturile carcaselor de balene sau ale altor animale mari moarte, dar și cantități mici de materiale vegetale.

Totuși, acestea reprezintă surse alternative de hrană atunci când focile nu se găsesc din abundență; focile sunt esențiale pentru susținerea populațiilor de urs polar.

Cum își pândește prada

Urșii polari se află în vârful lanțului trofic și nu au prădători naturali, alții decât oamenii. Pentru a captura prada, el se postează nemişcat, timp de mai multe ore. Se așază lângă găurile pe care focile le fac în gheaţă pentru a putea ieşi la suprafaţă să respire. Imediat ce foca apare, o apucă cu ghearele sale puternice, printr-o mişcare fulgerătoare şi o muşcă, târând-o pe gheaţă.

Dacă, în schimb, foca se găseşte pe banchiză, ursul se apropie de ea înotând în linişte, pe ultima porţiune pe sub apă; ajuns la marginea banchizei, iese din apă cu o săritură neaşteptată şi se năpusteşte asupra prăzii.

Ursul polar este un neobosit înotător: protejat de grăsime şi de blană poate să înoate chiar şi pe o distanţă de 80 km, fără să se oprească. Urșii polari nu hibernează în timpul iernii, spre deosebire de majoritatea urșilor bruni, și continuă să vâneze, cu excepția cazurilor în care vremea devine deosebit de aspră.

Topirea banchizelor de gheață din cauza încălzirii globale obligă urșii polari să rămână pe continent, în loc să se avânte pentru vânătoare în apele Oceanului Arctic. Aceasta duce la interacțiuni tot mai dese și nedorite cu oamenii, confruntări din care, finalmente, tot cel mai mare prădător terestru iese în pierdere, orice urs agresiv fiind ulterior împușcat.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....