Animalele de companie aduc multe beneficii pentru sănătatea copiilor. Printre ele se află și scăderea riscului ca aceștia să dezvolte alergii alimentare. Dacă acest lucru este valabil pentru câini și pisici, există, însă, un animăluț pe care mulți îl țin în casă, drăgălășenia lor fascinându-i pe cei mici, dar care, în același timp, pot reprezenta un pericol pentru sănătatea acestora.
Copiii care trăiesc cu pisici sau câini de companie au o probabilitate mai scăzută de a dezvolta alergii alimentare, în comparație cu cei care nu au deloc animale de companie în casă, se arată într-un studiu recent.
Echipa de cercetători de la Universitatea Medicală Fukushima din Japonia consideră că studiul oferă suficiente dovezi pentru a arăta o legătură între expunerea la animale de companie și alergii, deși detaliile variază în funcție de tipul de animal și de tipul de hrană.
Expunerea copiilor la câini, spre exemplu, este legată de un risc redus de alergii la ouă, lapte și nuci, în timp ce expunerea copiilor la pisici este legată de un risc mai scăzut de alergii la ouă, grâu și soia, a arătat cercetarea respectivă, conform sciencealert.com.
Aceste constatări se bazează pe o analiză a datelor privind 66.215 de copii mici din Japonia. Aproximativ 22% dintre cei studiați au fost expuși la animale de companie prin intermediul mamei lor, în timp ce erau încă în uter.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Nu același lucru se poate spune despre câinii ținuți în aer liber, de exemplu, dar nici despre hamsteri.
„Descoperirile noastre sugerează că expunerea la câini și pisici ar putea fi benefică împotriva dezvoltării anumitor alergii alimentare, atenuând astfel preocupările legate de păstrarea animalelor de companie și reducând povara alergiilor alimentare”, au informat cercetătorii, conform studiului publicat în Plos One.
Pe de altă parte, copiii cu animale de companie de interior au avut o „incidență semnificativ redusă a alergiilor alimentare”, în comparație cu cei cu câini care locuiau în curte (în exterior), au descoperit cercetătorii.
Între timp, copiii expuși la hamsteri – 0,9% din grupul total studiat – au avut o „incidență semnificativ mai mare a alergiilor la nuci”.
Totuși, trebuie menționat că rezultatele se bazează pe date autoraportate și nu pot determina dacă legătura dintre expunerea animalelor de companie și incidența alergiilor alimentare este cauzală, au spus cercetătorii.
„Acest studiu a arătat că asocierea dintre expunerea animalelor de companie în timpul dezvoltării fetale sau a copilăriei timpurii și riscul de incidență a alergiilor alimentare până la vârsta de trei ani diferă în funcție de combinația a doi factori: specia de animale de companie și tipul de alergen.
Expunerea câinilor ar putea reduce riscurile de incidență a alergiilor la ouă, lapte și nuci; expunerea la pisici ar putea reduce riscurile alergiilor la ouă, grâu și soia; Expunerea la hamster poate crește riscul de alergie la nuci” au mai afirmat cercetătorii.
Descoperirile ar putea ajuta la proiectarea unor studii viitoare despre copii și alergii, au concluzionat oamenii de știință din Japonia.