Andreea Răducan, prima reacție în scandalul dopajului Simonei Halep. „Uneori în viață poți plăti pentru greșelile altora”

Badea Violeta 27.10.2022, 12:00

Andreea Răducan a făcut senzație la Jocurile Olimpice de la Sydney 2000. Însă, bucuria sportivei nu a durat prea mult, fiind testată pozitiv la pseudoefedrină. Comisia care a judecat cazul i-a retras medalia de aur, iar dezamăgirea a fost uriașă. Acum, Simona Halep trece printr-o experiență similară, fiind depistată pozitiv cu roxadustat.

Andreea Răducan, despre cazul de dopaj al Simonei Halep

Andreea Răducan, una dintre cele mai iubite gimnaste ale țării noastre, a reacționat joi, 27 octombrie, în legătură cu scandalul de dopaj în care este implicată Simona Halep.

Aceasta a precizat că este alături de celebra jucătoare de tenis, mai ales că și ea a trecut printr-o experienţa asemănătoare și o înțelege foarte bine. Andreea Răducan, în vârstă de 39 de ani, a vorbit despre momentul dificil din cariera sa și a încurajat-o pe Simona Halep.

„Iată, după 22 de ani de la trista întâmplare când mi-a fost retras titlul de campioană olimpică la individual-compus, din cauza unei pastile pentru răceală, încă mai vorbim despre acea nedreptate. Uneori în viață poți plăti pentru greșelile altora sau chiar pentru ego-ul lor.

Exact asta am simțit la Sydney, unde membri din comisia care a judecat cazul meu au recunoscut că nu era un caz de dopaj, ci pur și simplu o eroare medicală. Pseudoefedrina (un derivat al efedrinei) se găsește în toate medicamentele pentru răceală și gripă.

Mi-ar plăcea să rețineți 2 detalii importante cu privire la cazul meu: 1 – Pseudoefedrina NU ÎMBUNĂTĂȚEȘTE PERFORMANȚA SPORTIVĂ.

În traducere, nu am câștigat medalia de campioană olimpică datorită ei și 2 – PSEUDOEFEDRINA NU ERA INTERZISĂ ÎN LISTA FEDERAȚIEI INTERNAȚIONALE DE GIMNASTICĂ ȘI NICI ÎN LISTA CIO. Însă pe lista CIO era permisă într-o cantitate foarte mică. De ce tocmai acea cantintate?

Nu cred că știe nimeni cu exactitate, pentru că nu s-a făcut niciun fel de studiu înainte de a fi inclusă pe lista substanțelor interzise, în cantitatea respectivă. Să nu uităm că eu cântăream doar 37 de kg la momentul acela.

Probabil dacă aveam măcar 40 de kg, concentrația medicamentului primit chiar înainte de concurs nu ar mai fi depășit limita permisă. Așa cum probabil cei mai mulți dintre voi știți deja, pseudoefedrina a fost exclusă după aceea din lista substanțelor intrezise.”, a scris Andreea Răducan, pe Facebook.

Citește și Tratamentul zilnic al Simonei Halep, incompatibil cu substanța descoperită la analize. Dezvăluirea medicului sportivei. „Te poate ucide”!

Simona Halep, testata pozitiv pentru o substanta interzisa
Simona Halep

„Fiecare membru al unei echipe sportive își are rolul său bine definit”

Totodată, fosta gimnastă a precizat că nu sportivul ar trebui să fie cel responsabil pentru substanțele pe care le folosește, ci o altă persoană specializată din staff. Mai exact, un medic sau un biochimist în domeniul medical.

„Știu că în zilele noastre sportivul trebuie să răspundă pentru ce se află în organismul său. Și este de înțeles. Dar, în continuare, cred că sportivul are altă menire în această ecuație.

Și nu pentru că n-aș fi înțeles nimic după incidentul meu, ci pentru că niciodată nu aș putea pretinde că știu mai multe decât știe un medic sau un biochimist în domeniul medical.

În concluzie, consider că fiecare membru al unei echipe sportive își are rolul său bine definit, pe care trebuie să și-l ducă până la capăt pentru scopul comun de a învinge.”, a mai precizat Andreea Răducan.

În final, fosta gimnastă a ținut să-i transmită Simonei Halep mult curaj și înțelepciune pentru a depăși cu bine acest moment extrem de delicat din cariera sa.

De asemenea, aceasta le-a transmis fanilor tenismenei că nimeni nu-i va lua Simonei titlurile obținute sau talentul uriaș pe care aceasta îl deține.

Citește și Asul din mânecă al Simonei Halep. Omul-cheie care o poate ajuta să iasă din scandalul dopajului!

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...