Analiză dură la adresa lui Klaus Iohannis. Președintele României și-a pierdut strălucirea după ce temerile de corupție urmăresc noul guvern

Beatrice Dumitru 15.12.2021, 15:52
Analiză dură la adresa lui Klaus Iohannis. Președintele României și-a pierdut strălucirea după ce temerile de corupție urmăresc noul guvern

Președintele României, Klaus Iohannis, și-a construit o reputație internațională strălucitoare, fiind considerat un campion al democrației. Dar acest lucru nu este valabil și în România, fiind criticat dur pentru că a acceptat un guvern, pe care mulți îl văd ca pe un teren propice pentru corupție și clientelism. „Președintele României își pierde strălucirea”, scrie Politico.

Klaus Iohannis, criticat pentru deciziile politice din ultimele luni

În urmă cu câteva luni, Klaus Iohannis a primit în Germania, la Aachen, prestigioasa distincție „Carol cel Mare”, acordată pentru serviciul excepțional adus unității europene, onoare acordată unor personalități istorice precum Winston Churchill, Vaclav Havel și Papa Ioan Paul al II-lea.

Președintele României a fost lăudat de Consiliul pentru acordarea premiului pentru că „întruchipează valorile europene comune, angajamentul de a susține statul de drept european și viziunea comună asupra unui viitor european” și nu s-a abătut de la parcursul proeuropean, susținând lupta împotriva corupție.

Dar în România lucrurile nu mai stau la fel. Activiști pro-democrație, militanții anticorupție și alții, care l-au considerat pe Klaus Iohannis un simbol al speranței, s-au întors împotriva lui, după ce a acceptat coaliția de guvernare formată din PNL și PSD, cele mai mari partide din Parlament. Cetățenii se tem că cele două formațiuni care conduc acum România vor renunța la lupta împotriva corupției, care a afectat țara de la sfârșitul regimului comunist, scrie Politico Europe. 

Astfel, dezamăgirea legată de guvernul care a preluat mandatul luna trecută, ar putea avea consecințe grave, avertizează analiștii. Riscă să alimenteze neîncrederea în autoritatea politică, un factor cheie al ratei scăzute de vaccinare împotriva coronavirusului din România. Ar putea stimula extrema dreaptă sceptică față de vaccin, iar un regres față de statul de drept ar putea pune în pericol accesul la fondurile UE.

Analiză dură la adresa lui Klaus Iohannis. Președintele României și-a pierdut strălucirea după ce temerile de corupție urmăresc noul guvern
Klaus Iohannis, criticat pentru deciziile politice din ultimele luni.

Oamenii din interiorul celor două partide din coaliție spun că Iohannis a jucat un rol esențial în realizarea acesteia, încercând să pună capăt lunilor de criză politică care afectau țara. Însă, acest lucru a stârnit furie în rândul susținătorilor președintelui, un fost primar al orașului Sibiu, care a câștigat primul mandat de șef al statului în 2014 pe o platformă de combatere a corupției și de întărire a independenței justiției. În 2019 acesta a câștgat și al doilea mandat de președinte.

Iohannis este autorul politic al acestei situații. Nu seamănă cu politicianul care a fost în primul său mandat”, a declarat Cristian Pîrvulescu, politolog și decan la Școala Națională de Studii Politice și Administrație Publică din București.

ONG-urile locale și internaționale, dar și intelectualii au caracterizat noua coaliție drept „cea mai mare trădare a unui vot popular după 1990”, când dominația comunistă s-a sfârșit.

„Fraudă morală și politică, fără nicio logică în spate”

În timp ce corupția afectează întreaga politică românească, social-democrații fiind vizați, în mod special, de acuzații de corupție și condamnări, unii membri PNL susțin că Iohannis a stricat imaginea PNL când a acceptat coaliția cu PSD.

Ludovic Orban, fostul președinte PNL până în septembrie anul acesta și fost premier până la sfârșitul lui 2020, a denunțat noua coaliție afirmând că este o „fraudă morală și politică, fără nicio logică în spate”.

Într-un discurs ținut de 1 Decembrie, Ziua Națională a României, Klaus Iohannis a recunoscut că „evenimentele din ultimele luni au accentuat sentimentul de neîncredere în clasa politică”, dar nu și-a asumat responsabilitatea pentru această situație. El a mai spus că țara avea nevoie de un guvern cu majoritate în Parlament pentru a opri inflația în creștere și pentru a lua măsuri anti-COVID. Aproximativ 40% din populația României a primit două doze de vaccin împotriva coronavirusului, una dintre cele mai scăzute rate din Europa.

Cu toate acestea, PSD a refuzat, până acum, să ia măsuri precum vaccinarea obligatorie pentru angajații din sistemul de stat și utilizarea permiselor COVID. Analiştii spus că partidul nu vrea să recurgă al astfel de decizii pentru a nu pierde electoratul în favoarea Alianţei pentru Uniunea Românilor (AUR).

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...