An școlar 2020-2021. Care sunt și ce înseamnă cele trei scenarii. În ce condiții pot reveni elevii în bănci

Raluca Juncu 06.08.2020, 13:17
An școlar 2020-2021. Care sunt și ce înseamnă cele trei scenarii. În ce condiții pot reveni elevii în bănci

Klaus Iohannis a susținut miercuri o conferință de presă la Palatul Cotroceni, în care a explicat în ce context se vor desfășura orele, în anul școlar 2020-2021. Marea schimbare din acest an este descentralizarea deciziei în educație, o hotărâre adoptată în contextul pandemiei de COVID-19, introdusă pentru prima dată în România.

Scenariile pentru debutul anului școlar 2020-2021

Șeful Statului a decis, în cadrul unei ședințe la care au participat premierul României, alături mai mulți miniștri și șeful DSU că vor exista trei mari scenarii privind începerea anului școlar 2020-2021. Decizia adoptării fiecărui scenariu va aparține directorului de școală, a primarului și a comunității. Scenariul este adoptat în conformitate cu numărul de noi infecții de coronavirus, din ultimele 14 zile, la mia de locuitori.

Klaus Iohannis: „Primul lucru important pentru elevi, pentru părinți, pentru societate în general: pe 14 septembrie începe noul an școlar preuniversitar. Pentru majoritatea elevilor asta înseamnă că vor merge efectiv, fizic, la școală”. Foto: presidency.ro
Klaus Iohannis: „Primul lucru important pentru elevi, pentru părinți, pentru societate în general: pe 14 septembrie începe noul an școlar preuniversitar. Pentru majoritatea elevilor asta înseamnă că vor merge efectiv, fizic, la școală”. Foto: presidency.ro

Scenariul verde

Acest scenariu este cel mai optimist din toate variante expuse, întrucât ne referim la cazul în care mai puțin de o persoană la mia de locuitori este infectată cu noul virus. Conform declarațiilor lui Klaus Iohannis, municipiul București se află în acest scenariu.

Ministrul Educației a explicat la Antena 3 că în cadrul acestui scenariu, toți copii vor merge la școală, iar acest lucru nu va fi unul opțional, dacă ne referim la această variantă.

„Atât timp cât nu există niciun pericol, nu văd de ce nu trebuie să își trimită părintele copilul la școală. Decizia Comitetului Județean pentru Situații de Urgență este luată împreună cu DSP. Deci dacă de acolo se spune că nu există niciun pericol, nu văd de ce nu ar participa la cursuri elevii”, a transmis Monica Anisie.

Scenariul galben

Acest scenriu prevede un risc mediu în ceea ce privește riscul de infectare cu coronavirus și presupune ca între 1 și 3 persoane să fie infectate, la mia de locuitori, în ultimele 14 zile. În cadrul acestui scenariu, prioritate pentru a merge la școală vor avea preșcolarii, elevii din clasele 0-4, precum și elevii din anii terminali, care se vor pregăti pentru examenele finale.

Scenariul roșu

Activarea scenariului roșu, considerat de avarie, este situația în care mai mult de trei persoane se vor îmbolnăvi de COVID-19, la mia de locuitori. În acest scenariu, scoala se va închide de tot, iar orele se vor desfășura doar online.

Klaus Iohannis a transmis ieri că în prezent, doar 50 de localități din România s-ar încadra la scenariul roșu, iar în scenariul „galben”, câteva sute, scrie Digi24.

Totodată, scenariilor vor fi permanent actualizate, în conformitate cu evoluția epidemiologică din fiecare localitate. Pentru fiecare judeţ din România, Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU), la propunerea şcolii și a Inspectoratului Școlar, va hotărî dacă elevii vor merge la şcoală sau vor urma cursurile în varianta online.

Cât vor dura orele și în ce mod se vor desfășura

Programul elevilor va fi unul normal, iar fiecare oră se va desfășura într-un interval de 45 sau 50 de minute, la fel ca până acum. Se ia în calcul venirea la școală a copiilor în regim de circuit, similar cu procedeul aplicat în cadrul examenelor de Evaluare Națională și de Bacalaureat.

În ceea ce privește purtarea măștii, ministrul Educației spune că decizia va fi adoptată la nivel de autorități locale.

„Din punctul meu de vedere, decizia ar trebui să fie şi la nivel local. Noi ar trebui să dăm cadrul după care să lăsăm posibilitatea unităţilor de învăţământ, direcţiilor de sănătate publică, împreună cu autorităţile publice locale să găsească o soluţie, ca elevii să poate mască, să aibă vizieră sau băncuţa să fie dotată cu pexliglas”, a declarat Monica Anisie.

 

Urmăriți Impact.ro și pe