Ambasada SUA la București: „Moscova se teme de amplificarea unui sistem de valori apărat de NATO”

Mihnea Tălău 09.02.2022, 14:49
Ambasada SUA la București: „Moscova se teme de amplificarea unui sistem de valori apărat de NATO”

Ambasada Statelor Unite la București a transmis, miercuri, pe pagina sa Facebook un mesaj în care enumeră câteva motive pentru care regimul Putin se teme de extinderea NATO. Potrivit ambasadei, Moscova se teme de amplificarea unui sistem de valori apărat de NATO.

„De ce se teme regimul Putin de extinderea NATO?”

„De ce se teme regimul Putin de extinderea NATO? Pentru că se teme de amplificarea unui sistem de valori apărat de #NATO și bazat pe:

– Democrație
Respectarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale
– Statul de drept
– Stabilitate și securitate
– Prosperitate”, se precizează în mesajul de pe pagina de Facebook a Ambasadei SUA la București.

„Rusia continuă să amenințe principiile esențiale de securitate”

De altfel, nu este singurul mesaj de acest fel, care apare pe respectiva rețea de socializare. Reprezentanții SUA de la București au postat în ultimele zile mai multe mesaje legate de escaladarea conflictului Rusia -Ucraina, după ce Moscova a plasat un important număr de trupe și tehnică militară la granița dintre cele două țări.
„De la momentul anexării ilegale a peninsulei Crimeea în anul 2014 și până la momentul agresiunii militare aflate acum în desfășurare împotriva Ucrainei, Rusia a susținut și a coordonat o campanie de dezinformare controlată de către stat.
Ținta: populația rusă, țările vecine ale Rusiei, UE și alte națiuni, cu scopul de a influența opinia publică.
De exemplu:
Mit: „Tensiunile curente sunt rezultatul unui comportament constant agresiv al Ucrainei și al aliaților săi din vest. Rusia nu face decât să-și apere interesele legitime și nu poartă responsabilitatea acestui conflict.”
 De fapt, Rusia continuă să încalce legislația internațională și alte acorduri internaționale la care este parte.
Anexând în mod ilegal peninsula Crimeea și comițând acte de agresiune armată împotriva Ucrainei, Rusia încalcă cel puțin 12 tratate internaționale și bilaterale.
Cu alte cuvinte, acțiunile Rusiei – care subminează și amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei, în special în zona Donbas – sunt ilegale.
Rusia continuă să amenințe principiile esențiale de securitate care stau la baza Europei și să reprezinte un risc la adresa ordinii internaționale bazate pe norme”, a scris Ambasada SUA la București pe 7 februarie.

Ambasadorul rus contraatacă

Miercuri, cu ocazia Zilei Diplomatului Rus a avut loc o conferința de presă în format online a ambasadorul Federației Ruse în România, Valery Kuzmin.

El a susținut că sosirea unor trupe suplimentare NATO (americane și franceze) în România nu fac altceva decât să pună „gaz pe foc”. Mai mult, acesta a afirmat că baza de la Deveselu afectează echilibrul de securitate şi reprezintă o ameninţare pentru ţara sa chiar şi în condițiile în care este un sistem defensiv.

NATO a decis întărirea flancului estic, SUA detașând 1.000 de militari din Germania în România şi  alți 1.700 de militari în Polonia şi 300 de Germania. Și Franţa a anunțat că va desfăşura trupe în România.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...