Cât ar putea să dureze starea de alertă în România. Detaliul scos la iveală de un cunoscut analist politic

Luiza Moldovan 08.05.2020, 20:53
Cât ar putea să dureze starea de alertă în România. Detaliul scos la iveală de un cunoscut analist politic

Modul în care a fost gestionată pandemia în România a fost analizat astăzi de Valentin Stan în studioul lui Marius Tucă. „Omul cu laptopul” a vorbit despre Iohannis, Ceaușescu, diferența dintre starea de urgență și starea de alertă și despre de ce nu se deschid restaurantele.

Cât ar putea să dureze starea de alertă în România. Detaliul scos la iveală de un cunoscut analist politic

Valentin Stan e de părere că motivul pentru care autoritățile au ieșit spre oameni cu mesajul stării de alertă e pur și simplu pentru că „oamenilor trebuie să le spui ceva”. Vorbim despre o stare de confuzie care planează asupra întregii țări, despre oameni care se luptă să-și regăsească drumul și despre alții care încearcă să-și reconfigureze viața pe temeliile schimbărilor aduse de pandemie în societate. Toate aceste categorii au nevoie de un discurs, de un mesaj. Iată ce spune Valentin Stan:

„E foarte important să le spui oamenilor niște lucruri, mai ales când ei încearcă să-și găsească drumul. Ceaușescu spunea la Congres că democrația originală e mai superioară (sic!, n. red.)”.

Caracteristica necesară a stării de alertă, explicată de Valentin Sytan la Marius Tucă Show foto: mediafax.ro
Caracteristica necesară a stării de alertă, explicată de Valentin Stan la Marius Tucă Show foto: mediafax.ro

De ce se trece la starea de alertă

Potrivit analistului, motivul pentru care autoritățile au dispus trecerea la starea de alertă este că aceasta este nelimitată:

„Știi care e diferența dintre starea de urgență și starea de alertă. Starea de urgență era legată de ordonanța din 1999. Starea de alertă e nelimitată. De aia se trece la starea de alertă”, a explicat Valentin Stan.

Potrivit OUG nr. 21/2004, actualizată, starea de alertă la nivel naţional se declară de către Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă “şi se referă la punerea de îndată în aplicare a planurilor de acţiuni şi măsuri de prevenire, avertizare a populaţiei, limitare şi înlăturare a consecinţelor situaţiei de urgenţă”.

Ce măsuri pot fi luate în starea de alertă

Managementul situaţiei de urgenţă este guvernat de o serie de principii, iar unul dintre acestea este respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului.

În ceea ce priveşte măsurile care pot fi luate în cadrul stării de alertă, declarată în mod legal, OUG nr. 21/2004 dispune că acestea sunt “orice măsuri care sunt necesare pentru înlăturarea stării de forţă majoră” şi “trebuie să fie proporţionale cu situaţiile care le-au determinat şi se aplică cu respectarea condiţiilor şi limitelor prevăzute de lege”.

Urmăriți Impact.ro și pe