Alimentul preferat al românilor se scumpește. Vom plăti aproape dublu pentru a ne face poftele

Ioana Bucur 29.08.2022, 12:19
Alimentul preferat al românilor se scumpește. Vom plăti aproape dublu pentru a ne face poftele

Ușor de preparat, mâncat cu plăcere aproape în orice ocazie, dar cu un preț mult mai mare în viitorul apropiat. Alimentul preferat al românilor se scumpește, au anunțat specialiștii din domeniu: „Producția românească este în cădere liberă”. Vom plăti aproape dublu pentru a ne face poftele, iar motivele nu țin doar de creșterea prețurilor cu care se confruntă țara în ultimele luni.

„Producția românească este în cădere liberă”

Sunt nelipsiți din tocănițe, din unele ciorbe și salate, ingredient principal al piureului și sunt savurați preparați la cuptor, însă forma preferată în care sunt consumați sunt gătiți în baie de ulei. Cartofii prăjiți sunt nu doar unul dintre alimentele preferate ale românilor, dar și unul dintre cele mai ieftine. Acest lucru urmează să se schimbe, anunță producătorii.

Potrivit specialiștilor din domeniu, cartofii prăjiți urmează să se scumpească, două dintre cauze fiind seceta din această vară și creșterea facturilor la energie. Un alt factor este acela că țara noastră nu poate produce suficienți cartofi ce pot fi apoi congelați și ambalați, așa că se apelează la importuri.

Din păcate, cartofii proaspeți vor fi și ei vizați de o creștere a prețului, pentru că „producția românească este în cădere liberă”, atingând un record negativ al ultimilor 30 de ani.

„În afară de faptul că importăm 100% din cantitate de cartofi pai consumată în România, vom asista la scumpiri și la cartoful de consum în stare proaspătă, pentru că producția românească de cartof este în cădere liberă, ne confruntăm și cu un sezon extrem.

Nu-mi aduc aminte personal în ultimii 30 de ani să avem o producție mai mică. Noi estimăm că producția mai mică cu 40% (n.r. la nivelul întregii țări)”, a explicat Romulus Oprea, președinte Federația Națională Cartoful, potrivit Antena 3.

Alimentul preferat al românilor se scumpește. Vom plăti aproape dublu pentru a ne face poftele

Vom plăti aproape dublu

Oprea a punctat diferența dintre prețul de pe rafturile magazinelor și cel al fermierului. În prezent, prețul „la poarta fermei” este de 1,5 sau 1,8 lei, cu tendință de a se apropia de doi lei, adică o valoare aproape dublă în comparație cu cea de anul trecut.

„Alt preț aveți dumneavoastră pe rafturile magazinelor și întotdeauna există un intermediar, care dublează sau chiar triplează prețul fermierilor.

La această oră cu prețuri cuprinse între 1,50 lei și un 1,80 cu tendință de creștere probabil spre doi lei. Ăsta este prețul de la poarta fermei astăzi ceea ce este mai scump față de anul trecut cu aproape dublu”, a adăugat Romulus Oprea, pentru sursa citată.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...