Avertismentul unui ministru din UE. „Țările se vor confrunta cu cinci până la zece ierni îngrozitoarea fără înghețarea prețului la gaze”

Beatrice Dumitru 29.08.2022, 08:17
Avertismentul unui ministru din UE. „Țările se vor confrunta cu cinci până la zece ierni îngrozitoarea fără înghețarea prețului la gaze”

Statele UE se confruntă cu creșteri uriașe ale prețurilor la energie de când cel mai important furnizor de gaze, Rusia, a invadat Ucraina în februarie, declanșând sancțiuni fără precedent. Astfel, se solicită un plafon la nivelul blocul comunitar pentru prețul gazului și decuplarea acestuia de prețul energiei electrice. Săptămâna trecută, prețul gazului a atins niveluri record în Europa.

„Prețurile gazelor trebuie înghețate de urgență”

Țările occidentale care susțin Ucraina încearcă să reducă cantitatea de gaz și petrol rusesc pe care o importă. Rusia, care a furnizat Uniunii Europene 40% din gazul său anul trecut, a restricţionat, la rândul său, livrările.

În acest context, ministrul belgian al Energiei Tinne Van der Straeten a scris pe Twitter că prețurile gazelor în Europa trebuie înghețate de urgență, adăugând că legătura dintre prețurile gazelor și energiei electrice este artificială și trebuie reformată. Acesta a avertizat că țările UE se vor confrunta cu „cinci până la zece” ierni „teribile” dacă nu se face nimic pentru a reduce prețul gazelor naturale.

Avertismentul unui ministru din UE. „Țările se vor confrunta cu cinci până la zece ierni îngrozitoarea fără înghețarea prețului la gaze”
Prețul gazelor a atins un nivel record în Europa.

Următoarele cinci până la zece ierni vor fi groaznice dacă nu facem nimic. Trebuie să acționăm la sursă, la nivel european, și să lucrăm pentru înghețarea prețurilor la gaze”, a scris ministrul belgian pe Twitter, citat de BBC.

Prețurile energiei electrice, la niveluri record

Prețurile energiei electrice au crescut în Europa și au atins niveluri record în această săptămână, în timp ce gazul reprezintă o sursă majoră de producere a energiei electrice.

În Germania, contractul de energie electrică pentru anul următor a ajuns vineri la 995 euro pe megawat oră, în timp ce în Franța, acesta a crescut la 1.130 euro. Aceasta reprezintă o creștere de peste zece ori în ambele țări față de anul trecut.

Trebuie să oprim această nebunie care se întâmplă chiar acum pe piețele energetice. Prețurile la energie electrică trebuie să scadă. Nu putem să-l lăsăm pe Vladimir Putin să stabilească prețul european al energiei electrice în fiecare zi”, a spus cancelarul austriei Karl Nehammer, solicitând UE să decupleze prețurile la electricitate și gazele.

Germania, cel mai mare importator de gaz rusesc în 2020, s-a străduit să-și sporească rezervele de gaz înainte de iarnă, în ciuda faptului că Moscova a redus livrările. Scopul său este să-și umple depozitele la o capacitate de 85% până în octombrie și a implementat măsuri de economisire a energiei pentru a reuși acest lucru.

Ministrul Economiei german, Robert Habeck, a declarat că astfel de măsuri, împreună cu achiziționarea de gaze de la furnizori alternativi, au permis Germaniei să-și îndeplinească obiectivul mai devreme decât se anticipase. El a estimat că ținta de 85% ar putea fi atinsă până la începutul lunii septembrie.

Gazprom a anunțat săptămâna trecută că va închide conducat Nord Stream 1, care transportă gaz din Rusia în Germania, în perioada 31 august și 2 septembrie pentru lucrări de mentenanţă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...