Alimentul pe care România îl are din belșug, dar îl importă din China și Ucraina. Motivul e cu adevărat ciudat

Stan Filon 23.05.2022, 12:40
Alimentul pe care România îl are din belșug, dar îl importă din China și Ucraina. Motivul e cu adevărat ciudat

Românii consumă miere importată din China și Ucraina, iar calitatea este una inferioară mierii produse în stupinele din țara noastră. Deși România are capacitatea să asigure consumul local, dar să mai vândă și altor țări, jumătatea din mierea aflată în comerț este de import. Ce spun apicultorii români și cum s-a ajuns în această situație cu adevărat ciudată, citiți în articolul de mai jos.

Alimentul pe care România îl produce din belșug, dar îl importă din China și Ucraina

Anul acesta, păduri întregi de salcâmi au explodat în floare, iar apicultorii spun că se anunță o producție foarte bună de miere. Am putea avea miere și pentru piața internă, dar și pentru export, însă cea mai mare parte a mierii din România pleacă spre export, la un preț foarte mic. În schimb, importăm masiv din China și Ucraina. Așadar, România importă masiv miere din China și Ucraina, chiar dacă aceasta este de o calitate mult inferioară celei produsă în România. Acest fapt este unul foarte ciudat, mai ales că România are capacitate mare de producție de miere, care să asigure necesarul pe plan local, ba chiar poate exporta din producția anuală.

Cu toate acestea, apicultorii români preferă să exporte mierea vrac, la prețuri mult mai mici, deoarece în România nu mai sunt procesatori. La nivelul Uniunii Europene, nu există o legislație care să protejeze producția proprie, spun specialiștii.

Alimentul pe care Romania il produce din belsug, dar il importa din China si Ucraina
Alimentul pe care Romania il produce din belsug, dar il importa din China si Ucraina

Vindem în Europa, cumpărăm din China

„O exportă în Europa, din cauza faptului că nu avem procesatori de miere în România. Statul nu ajută cu chestia asta. De-aia se exportă mult vrac”, spune Radu Silaghi, apicultor din Valea lui Mihai.

Apicultorii spun că statul român ar trebui să îi sprijine nu doar prin ajutorul de minimis, ci printr-o subvenție reală.„Să se stabilească o subvenție pe familia de albine, exact cum este la zootehnie – pe vacă, pe capră, pe oaie”.

Ioan Fetea, președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România spune că Europa produce cam 250.000 de tone, dar consumă peste 500.000 de tone, iar în aceste condiții, pe piața europeană ajung sute de mii de tone de miere din China și din Ucraina.

„Mierea românească este o miere de o calitate mare față de importul pe care-l aducem din China. Datorită zonei melifere pe care o avem, datorită pădurilor, care nu se stropesc”, spune un apicultor.

Apicultorii recunosc că sunt unii procesatori din România care importă miere din China și Ucraina, o amesteca cu cea din România și o exportă în UE, iar legea ține cu ei, deoarece la etichetare nu sunt obligați să spună proporțiile, ci doar țara de origine. Un român consumă, potrivit statisticilor, între 800 și 900 de grame de miere pe an.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...