Prăjitura Albinița. Cel mai delicios desert din foi și miere de albină

Daria Petrescu 08.02.2022, 10:59
Prăjitura Albinița. Cel mai delicios desert din foi și miere de albină

Prăjitura Albinița este un preparat care te duce cu gândul la primăvară. Desertul este apreciat în această perioadă de toți copiii, așa că, dacă nu ați încercat până acum, vă prezentăm o rețetă simplă și rapidă. Cu siguranță întreaga familie va fi mulțumită de rezultat.

Ingrediente:

Foi:

550 g făină

1 ou mare

150 g zahăr

60 g unt

3 linguri miere de albine

3 linguri lapte

1 lingurita bicarbonat de sodiu

Crema:

600 ml lapte

150 g gris

270 g zahăr

1 plic zahăr vanilat sau esență de vanilie

coaja rasa de la o lămâie

250 g unt 85% +

1 borcan gem acrișor

Mod de preparare:

Foi

Se amestecă oul cu zahărul, untul, mierea , laptele și bicarbonatul într-un vas care se pune pe baie de aburi. Apoi se amestecă în continuu până se îngroașă și capătă consistentă unei smantani.

Se ia vasul de pe aburi și treptat se adaugă făină, se amestecă, apoi se scoate aluatul pe planșeta. Se lucrează pe planșeta presărată cu făină pentru că aluatul e destul de lipicios.

Aluatul se împarte în 4 bucăți egale din care se coc patru foi pe dosul tăvii unse cu unt și presărate cu făînă. Fiecare foaie se înțeapă din loc în loc cu furculița pentru a nu se umflă.

Foile nu trebuie ținute in cuptor mai mult de 5-6 minute pentru că se ard foarte repede. Pentru a se desprinde mai ușor, se trece lama unui cuțit pe sub fiecare foaie. Atenție, foile coapte sunt destul de fragile.

Crema

Laptele se pune la fiert împreună cu zahărul, vanilia și coajă de lămâie. Se adaugă grisul în ploaie, amestecând în continuu. Se fierbe o crema groasă care se lasă să se răcească. După se s-a răcit, se bate untul spumă cu mixerul și treptat se adaugă câte o lingură din crema de gris. La final se adaugă zeamă de lămâie.

Pe prima foaie se pune jumătate din crema. Se acoperă cu a două foaie, peste care se pune gem mai acrișor (eu am pus de această dată gem de caise, dar merge foarte bine cu pastă de măceșe). Se acoperă cu a treia foaie, peste care se pune cealaltă jumătate din crema și în final se pune ultima foaie. Prăjitură se lasă la rece câteva ore, este rețeta prezentată de bucătăraș.ro

Beneficiile mierii

Atenuează alergiile

Mierea are efecte anti-inflamatorii. Are și efect calmant asupra tusei. De asemenea, reduce simptomele alergice sezoniere. Mierea conține mici cantități de polen. În cazul în care organismul este expus la cantități moderate, ea poate declanșa un răspuns imun care produce anticorpi la polen.

Sursă naturală de energie

Mierea este o excelentă sursa de energie conținând doar 17g de carbohidrați per lingură. Acest zahăr natural neprelucrat – fructoză și glucoză – intră direct în fluxul sangvin și poate oferi un impuls rapid de energie.

Mierea are efecte anti-inflamatorii
Mierea are efecte anti-inflamatorii

Stimulează memoria

Un studiu publicat în 2011 a reliefat faptul că o lingura de miere de albine pe zi poate stimula memoria femeilor aflate la menopauză și poate oferi o terapie alternativă pentru declinul intelectual legat de hormoni.

Oferă un somn liniștit

Mierea poate fi un ajutor pentru insomnie. Poate provoca o crestere și eliberare a serotoninei – un neurotransmițător care îmbunătățește starea de spirit. Organismul transformă serotonina în melatonină, un compus chimic care reglează durata și calitatea somnului.

Tratează rănile și arsurile

Mierea are efect cicatrizant. Poate fi utilizată ca tratament pentru răni și arsuri prin dezinfectarea lor.

Urmăriți Impact.ro și pe