Alimentul esențial pentru români devine un lux. S-a scumpit într-un an cu 50%

Ioana Bucur 26.08.2022, 15:40
Alimentul esențial pentru români devine un lux. S-a scumpit într-un an cu 50%

Era aproape nelipsit de pe mesele românilor, stând la baza multora dintre preparatele tradiționale. Acum, alimentul esențial pentru români devine un lux. Cele mai recente date ale Comisiei Europene arată că, într-un singur an, s-a scumpit cu peste 50%, în timp ce în restul UE, prețurile au crescut, în medie, cu 32%. Care este motivul majorării uriașe de la noi din țară.

Un aliment esențial pentru români ajunge un lux

Datele publicate recent de Comisia Europeană prezintă o radiografie îngrijorătoare a realității din UE, țara noastră fiind inclusă în analiză ca unul dintre cele mai afectate state.

Un aliment esențial pentru români este pe cale să devină un lux, în condițiile în care s-a scumpit, într-un singur an, cu 50%, media majorării prețului, la nivel european, fiind de 32%.

Astfel, arată datele CE, în România, carnea de porc are un preț mai mare decât în multe alte state europene.

Cea mai scumpă carne de porc se cumpără în Slovenia, unde carcasa de 100 de kilograme ajunge în medie la 228,1 euro, și în Polonia, unde este 226,3 euro. Prețul mediu în UE este de 202,2 euro.

Explozia prețurilor la noi în țară ar putea fi o consecință a faptului că România a anunțat cea mai mare scădere a numărului de sacrificări din Uniunea Europeană (minus 15,4% în ianuarie-mai 2022). Media europeană este de minus 3,1%.

Alimentul esențial pentru români devine un lux. S-a scumpit într-un an cu 50%

Cum s-a ajuns aici

Un alt factor ce a contribuit este prezența pestei porcine în România. La scumpire au contribuit și majorarea facturilor la energia electrică și combustibili.

„În condițiile în care pesta porcină africană (PPA) evoluează în continuare cu agresivitate pe teritoriul României, balanța comercială este puternic afectată de importuri masiv, iar costul de producție este semnificativ afectat de prețul ridicat al furajelor”, au spus reprezentanții Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR) pentru Ziarul Financiar.

În prezent, doar 30% din consumul propriu vine de la animale crescute la noi în țară. Din 2017, de la apariția primului caz de pestă porcină, în fermele de la noi din țară au fost sacrificați în jur de 700.000 de porci, conform Autorității Naționale Saniotară Veterinară și Pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

Acum, România a ajuns să aducă în țară carne de porc din țări ca Germania sau Spania.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...