Decizia Rusiei care a scumpit gazul. Preț record în Europa

Beatrice Dumitru 22.08.2022, 14:21
Decizia Rusiei care a scumpit gazul. Preț record în Europa

Gazprom a anunțat că prin conducta Nord Stream nu va ma curge gaz începând cu data 31 august, pentru o perioadă de trei zile. Oprirea furnizării de gaz pentru lucrări de întreținere este o nouă lovitură pentru Europa, după ce întreruperile anterioare ale fluxului către clienții din UE au dus la creșterea vertiginoasă a prețurilor la gaze.

Prețul gazelor, nou record în Europa

După finalizare, fluxurile de gaze se vor relua la un ritm de 33 de milioane de metri cubi pe zi, „cu condiția să nu fie identificate defecțiuni”. Închiderea gazoductului Nord Stream a stârnit temeri cu privire la alimentarea cu gaze a Europei, în special a Germaniei.

Anunțul Gazprom a mai avut o consecință. Prețul gazelor naturale a crescut luni cu 15%, până la 281,86 euro pe MWh pe bursa de profil din Olanda și a crescut pentru a cincea săptămână consecutivă, cea mai lungă perioadă din acest an. Echivalentul britanic s-a scumpit cu 16% luni, notează Bloomberg.

Decizia Rusiei care a scumpit gazul. Preț record în Europa
Gazprom va închide conducta Nord Stream pentru trei zile.

Avertismentul autorităților europene

Autoritățile europene au avertizat în mod repetat cu privire la posibilitatea unei opriri complete a livrărilor rusești, deoarece Kremlinul ripostează pentru sancțiunile impuse din cauza războiului declanșat în Ucraina. În acest context, Germania a avertizat că Moscova ar putea reduce în continuare livrările și a reiterat apelul pentru economisirea energiei.

Urmează o iarnă critică chiar în fața noastră. Trebuie să ne așteptăm ca Putin să reducă în continuare gazul”, a declarat ministrul german al Economiei, Robert Habeck, în timpul unei vizite în Canada.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Germania, cel mai mare consumator de gaze din Europa, caută alternative, dar este puțin probabil să poată înlocui toate importurile rusești. Națiunea și alții de pe continent inversează politicile energetice, bazându-se mai mult pe cărbune și revin la centralele nucleare, deoarece încearcă să evite penuria.

Gazprom a precizat că sunt necesare lucrări la singura turbină funcțională care poate pompa gaz în conductă, care funcționează la o capacitate de doar 20% de câteva săptămâni.

Fie că raționamentul este adevărat sau nu, rezultatul conduce la o piață europeană de gaz care se înăsprește și mai mult și una care depinde de reducerile cererii pentru a se găsi în echilibru”, a declarat Biraj Borkhataria, analist la RBC Capital Markets.

De asemenea, creșterea prețului gazelor a dus la creșterea prețului energiei în Germania cu până la 13%, până la un record de 630 de euro pe megawat-oră.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...