Alimentul de bază care dispare de pe rafturile magazinelor. Se anunță o criză majoră

Stan Filon 21.09.2022, 17:47
Alimentul de bază care dispare de pe rafturile magazinelor. Se anunță o criză majoră

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Suceava, Gheorghe Flutur, trage un semnal de alarmă și vorbește despre alimentul de bază care dispare de pe rafturile magazinelor. De parcă nu ar fi fost suficient că și-a dublat prețul, de la începutul anului, se pare că laptele este și pe cale de dispariție. Cel puțin așa susține Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, care solicită sprijin guvernamental pentru crescătorii de animale din zona de munte.

Alimentul de bază care dispare de pe rafturile magazinelor

„Consider că trebuie urgent încurajat şi susţinut acest sector. Dacă nu se iau măsuri în perioada următoare, şeptelul de vaci cu lapte dispare, oamenii duc vitele la abator din cauza lipsei furajelor, iar refacerea acestui şeptel nu se poate face în 4-5 ani. De asemenea, o problemă mare o au şi procesatorii, care au ajuns să cumpere laptele de la sute de kilometri distanţă de judeţul Suceava şi socotesc că trebuie urgent intervenit în acest sector”, a spus Gheorghe Flutur.

Gheorghe Flutur a solicitat Ministerului Agriculturii ca în noul Plan Naţional Strategic să nu fie diminuate subvenţiile pe suprafaţă pentru zona montană, ba, mai mult, consideră că toate subvenţiile trebuie mărite din bani europeni.

Alimentul de baza care dispare de pe rafturile magazinelor
Alimentul de baza care dispare de pe rafturile magazinelor

„Nu sunt specifice doar judeţului Suceava, ci întregii ţări”

„În noul Plan Naţional Strategic, până în 2027, am cerut în mod expres să nu se reducă subvenţiile în zonele montane, aşa cum a apărut în spaţiul public, deoarece populaţia din această zonă se confruntă cu lipsa forţei de muncă şi cu depopularea satelor de munte. Am primit garanţii că se va ţine seama de aceste probleme ridicate de mine, care nu sunt specifice doar judeţului Suceava, ci întregii ţări”, a spus Flutur.

Gheorghe Flutur spune că în toată Europa sunt recunoscute neajunsurile agricultorilor de la munte, din cauza fertilizării slabe ale terenurilor, accesibilitatea greoaie, dar li sezonul de vară redus. Toate acestea sunt denumite handicapuri naturale și trebuie compensate prin subvenții, susține Flutur.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...