Alimentul care se scumpește semnificativ. E important pentru români, îl folosesc mereu la masă

Ana Anitoiu 01.11.2021, 12:22
Alimentul care se scumpește semnificativ. E important pentru români, îl folosesc mereu la masă

Un aliment pe care mulți români îl folosesc mereu la masă se scumpește semnificativ. Cei care nu concep ca acest produs să le lipsească sunt nevoiți să plătească mai mult pentru el.

Cu cât se scumpește alimentul

Scumpirile au început pe piața europeană încă de la jumătatea lunii iulie, conform datelor Comisiei Europene. Un kilogram din acest aliment a trecut de prețul de 4,7 euro, adică mai mare cu 38% față de cel din perioada similară a anului trecut.

La 27 octombrie, untul costa 475 de euro la 100 de kilograme, adică cu 38% mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut. Cu o săptămână în urmă, prețul era în medie de 432 de euro, cu 24% peste nivelul din perioada similară a anului 2020.

Alimentul care se scumpeste semnificativ. E important pentru romani, il folosesc mereu la masa
Unt

Specialiștii, semnal de alarmă

Astfel, prețul untului a atins nivelul din anul 2018, dar se află încă sub cel din 2017, când piața a fost afectată de jocurile francezilor care au creat artificial stocuri pentru a menține prețurile mari. Atunci, prețul mediu era de 650 de euro la suta de kilograme. Specialiștii au tras un semnal de alarmă.

”Poate fi mult mai grav decât în 2017. Atunci era un joc pe bursă al Franței, dar acum nu mai sunt stocuri. Este o creștere naturală, nu artificială”, a explicat Dorin Cojocaru, președintele APRIL, asociație patronală ce reprezintă interesele procesatorilor din industria lactatelor, potrivit economica.net.

Cum va fi afectată România

România nu se numără printre cei mai mari producători de pe piața untului, astfel că se bazează pe import din state precum Germania, Polonia și Danemarca. În primele opt luni ale acestui an s-au produs local 7,4 mii de tone de unt, spre deosebire de 7,7 mii de tone anul trecut.

”Toată lumea vorbește despre prețul la raft, dar nimeni nu se uită la ce se întâmplă între fabrică și comerciant. Acolo se dau luptele cele mari (consecință a creșterii accelerate a prețului la combustibil, n.r.). Producția europeană o să ajungă mai scumpă decât cea românească.

Românii vor fi mai ieftini cu 5-10%. De aceea ar trebui încurajată producția internă. Este, de asemenea, de luat în calcul și criza containerelor”, a mai explicat Dorin Cojocaru, amintind de contextul conturat de scumpirea energiei electrice, a celei termice, a ambalajelor, precum și de o depreciere a leului.

Specialistul a avertizat că mulți agenți economici sunt în pericol de faliment din cauza scumpirilor din ultima perioadă și că există pericolul ca în rafturile magazinelor să apară produse false. El a precizat că se așteaptă la scumpiri în lunile ianuarie și februarie 2022.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...