Alimentele pe care să nu le ţii în frigider. Acestea sunt produsele care se păstrează la temperatura camerei

Iancu Andreea 23.03.2022, 10:28
Alimentele pe care să nu le ţii în frigider. Acestea sunt produsele care se păstrează la temperatura camerei

Ne-am obișnuit să păstrăm tot mai multe alimente în frigider, în încercarea de a prelungi prospețimea și de a împiedica creșterea bacteriilor care să le deterioreze. Însă trebuie să știi că unele dintre acestea nu ar trebui depozitate la rece. Produsele pe care nu trebuie să le ții în frigider ar putea fi afectate de temperaturile prea scăzute și aerul uscat din interiorul aparatului electrocasnic.

Care sunt alimentele pe care să nu le ții la frigider

În cele mai multe cazuri, alimentele păstrate la temperaturi scăzute își prelungesc valabilitatea și se bucură de o prospețime prelungită. Însă unele dintre acestea fac excepție de la această regulă. Alimentele pe care nu e bine să le ții la frigider ar putea să își schimbe textura și aroma, pierzând din calitățile lor. Iată care sunt alimentele care nu au nevoie de refrigerare și motivul pentru care nu ar trebui depozitate la rece.

Conținutul de apă, sare sau acid afectează durata de valabilitate a unui aliment, dar frigul poate afecta și textura, în special în produsele bogate în amidon. De aceea, este indicat să cunoști care sunt acele alimente care nu au nevoie de depozitarea la rece, în frigider, în timp ce altele depinde de modul în care preferă consumatorul.

Care sunt alimentele pe care nu trebuie să le ții în frigider
Unele alimente nu ar trebui depozitate la frigider

Roșiile

Dacă nu avem de-a face cu o jumătate rămasă sau cu niște felii care nu au ajuns într-un burger sau la salată, roșiile nu au ce să caute în frigider. Iar principalul motiv este legat de faptul că răcirea roșiilor le face fade și făinoase. Ori acestea trebuie să rămână proaspete. Uneori, chiar și revenirea la temperatura camerei ar putea să nu mai refacă textura și aroma roșiei.

Cartofii

Cartofii se păstrează cel mai bine într-un mediu rece, uscat și întunecat, însă frigiderul este puțin prea rece. Aceștia au un conținut de amidon care se poate transforma în zaharuri la temperaturi scăzute după depozitarea la frigider. Dincolo de faptul că piureul va deveni mai închis la culoare, el poate căpăta o aromă neobișnuit de dulce. Umiditatea din frigider poate afecta, de asemenea, textura, cartofii devenind nisipoși.

Ceapa

Ceapa feliată sau tocată va rezista puțin peste o săptămână la frigider, dar păstrarea cepei întregi, necurățate acolo, poate face să absoarbă umezeala, făcând ceapa extrem de moale, în timp ce frigul transformă amidonul în zahăr. Pentru ca ceapa să rămână crocantă, mai aromată, păstreaz-o pe blat sau într-o cămară, ferită de lumina directă și separat de cartofi, avocado, mere sau orice alte produse care ar putea să o facă să se strice mai repede.

Avocado

Temperaturile reci pot încetini procesul de coacere a unui avocado, așa că păstrează-l la temperatura camerei până când este complet copt. Odată ce a ajuns în stadiul perfect verde și cremos – și numai atunci – ar trebui să îl pui la frigider pentru a încetini procesul de coacere, astfel încât să nu se strice înainte de a-l consuma.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...