Noi detalii despre submarinul dispărut în apele Atlanticului. Operațiune fără precedent pentru salvarea turiștilor

Beatrice Dumitru 20.06.2023, 22:16
Noi detalii despre submarinul dispărut în apele Atlanticului. Operațiune fără precedent pentru salvarea turiștilor

Un submarin special folosit pentru a duce oamenii să vadă epava Titanicului în adâncurile Oceanului Atlantic a dispărut misterios. Paza de coastă din Boston a precizat că, luni, a fost declanșată o operațiune de căutare și salvare a supraviețuitorilor.

Ce se știe despre dispariția misterioasă a submarinului

Update 20 iunie, ora 22.04. Apar noi detalii despre submarinul dispărut în Oceanul Atlantic. Reprezentantul Pazei de Coastă a Statelor Unite, căpitanul Jamie Frederick, a făcut, marți seară, precizări cu privire la situația operațiunii de salvare. Acesta a transmis gândurile sale bune familiei celor cinci persoane care se află la bordul vasului Titan. Potrivit expertului, „se lucrează fără odihnă” pentru salvarea oamenilor, dar efortul este complex și organizații din mai multe țări lucrează coordonat.

Până acum, submarinul a fost căutat într-o arie de circa 20.000 de kilometri pătrați. Din păcate, mai are oxigen pentru încă 40 de ore, pe baza rapoartelor inițiale referitoare la resursele cu care a plecat în expediție Titan.

„Este o operațiune fără precedent. Vom face tot ce ne stă în putință să ducem la bun sfârșit salvarea”, a explicat Jamie Frederick.

Pe de altă parte, Franța a anunțat că va trimite o navă echipată cu un vas special de explorare la adâncimi mare, pentru a ajuta la operațiunea de căutare a submersibilului dat dispărut în timp ce făcea o expediție turistică la epava Titanicului.

Atalante, echipată cu un robot autonom de tip Victor 6000, se va alătura operațiunii de salvare, a transmis guvernul francez, marți după-amiază.

„Vasul are la bord robotul autonom Victor 6000, capabil să coboare la o adâncime de 6.000 de metri, dincolo de poziția la 3.800 de metri a epavei Titanicului”, a menționat Ifremer, agenția guvernamentală franceză care se ocupă de situație.

Citește și Cine sunt turiștii din submarinul dispărut în Oceanul Atlantic. Au plătit bani grei să vadă epava Titanicului

Știrea inițială: Aceste mici ambarcațiuni subacvatice sunt folosite pentru a duce turiști să vadă epava celebrului vas Titanic, înghițit de ape în anul 1912, în timpul călătoriei inaugurale de la Southampton la New York. În acest caz, nu este clar câți oameni erau la bord în momentul în care submarinul a dispărut misterios și a început o operațiune de căutare și salvare a supraviețuitorilor, notează BBC.

OceanGate Expeditions, o companie privată care organizează astfel de expediții, percepe celor care doresc să vadă epava Titanicului 250.000 de dolari pentru un loc, pentru un sejur de opt zile. Aceasta descrie călătoria cu submarinul său din fibră de carbon, drept „o șansă de a ieși din viața de zi cu zi și de a descoperi ceva cu adevărat extraordinar”.

Alertă de ultimă oră! Submarinul care transporta turiști la epava Titanicului a dispărut subit
Epava Titanicului.

Titanicul, aşa cum nu a fost văzut niciodată

Epava faimosului Titanic se află la adâncime de 3.800 metri pe fundul Oceanului Atlantic și la o distanță de 600 de kilometri de coasta continentului american din Newfoundland, Canada. Pachebotul uriaş, cel mai mare din lume la momentul lansării sale, a părăsit Southampton la data de 10 aprilie 1912 pentru a ajunge la New York și a naufragiat cinci zile mai târziu, după ce a lovit un aisberg. Dintre cei 2.224 de pasageri şi membri ai echipajului, aproape 1.500 au murit.

Epava vaporului a fost găsită în 1985, la 650 de kilometri de coastele Canadei, la o adâncime de 4.000 de metri, în apele internaţionale ale Oceanului Atlantic.

Primele imagini de înaltă rezoluţie cu epava Titanicului, așa cum nu s-a mai văzut până acum, au fost date publicităţii în luna mai 2023. Scanarea digitală ar putea ajuta oamenii de ştiinţă să determine cu mai multă precizie condiţiile în care a fost înghițit de ape nava, considerată imposibil de scufundat. Prima scanare digitală la dimensiune completă a Titanicului a fost creată folosind hărțile de adâncime.

Scanarea a fost efectuată în vara anului 2022, fiind surprinse peste 700.000 de imagini din fiecare unghi, pentru a crea o reconstrucție 3D exactă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...