Cele mai noi și spectaculoase imagini cu Titanicul. Aşa nu a fost văzut niciodată

Beatrice Dumitru 18.05.2023, 14:23
Cele mai noi și spectaculoase imagini cu Titanicul. Aşa nu a fost văzut niciodată

Primele imagini de înaltă rezoluţie care dezvăluie epava celebrului vapor Titanic așa cum nu s-a mai văzut până acum au fost date publicităţii. Această scanare digitală în mărime naturală conferă impresia că epava, în 3D, a fost ridicată din adâncurile oceanului. Imaginile inedite ar putea descifra misterul din jurul scufundării vaporului.

Titanicul, aşa cum nu a fost văzut niciodată

Scanarea digitală ar putea ajuta oamenii de ştiinţă să determine cu mai multă precizie condiţiile în care a fost înghițit de ape Titanicul, în aprilie 1912, o navă considerată imposibil de scufundat.

Prima scanare digitală la dimensiune completă a Titanicului, care se află la 3.800 metri în Atlantic, a fost creată folosind hărțile de adâncime. Peste 1.500 de oameni au murit când nava a lovit un aisberg în călătoria sa inaugurală de la Southampton la New York.

Cele mai noi și spectaculoase imagini cu Titanicul. Aşa nu a fost văzut niciodată
Imagine 3D cu Titanicul.

„Există încă întrebări, întrebări de bază, la care trebuie să se răspundă despre navă. Acesta este unul dintre primii pași majori pentru a conduce povestea Titanic spre cercetare bazată pe dovezi și nu pe speculații”, a declarat Parks Stephenson, un analist al Titanic, pentru BBC.

Peste 700.000 de imagini din fiecare unghi al navei

Noua scanare surprinde epava Titanicului în întregime, dezvăluind o vedere completă a navei, iar imaginile sunt impresionante prin claritatea lor şi detaliile înfăţişate, precum numărul de serie al unei elice, camera de radio-transmisiuni, puntea şi altele. Prora, acum acoperită cu stalactite de rugină, poate fi recunoscută imediat, chiar și la 100 de ani de când Titanicul a dispărut.

Scanarea a fost efectuată în vara anului 2022 de către Magellan Ltd, o companie de cartografiere a solului marin, şi Atlantic Productions, care realizează un documentar despre acest proiect. Submersibilele, controlate de la distanță de o echipă de la bordul unei nave specializate, au petrecut mai mult de 200 de ore examinând lungimea și lățimea epavei. Au fost surprinse peste 700.000 de imagini din fiecare unghi, creând o reconstrucție 3D exactă.

Adâncimea la care se află Titanicul, adică 4.000 de metri, reprezintă o provocare, ca şi curenţii din zonă. Și cealaltă provocare este că trebuie cartografiat fiecare centimetru pătrat, chiar și părți neinteresante, cum ar fi pe câmpul de resturi, trebuie cartografiat și noroiul pentru a completa spaţiile dintre toate obiectele interesante„, a declarat Gerhard Seiffert de la Magellan Ltd, companie care a organizat acțiunea.

Sudierea imaginilor ar putea oferi o nouă perspectivă asupra a ceea ce sa întâmplat cu Titanic în acea noapte fatidică de aprilie. Pachebotul uriaş, cel mai mare din lume la momentul lansării sale, a părăsit Southampton la data de 10 aprilie 1912 pentru a ajunge la New York și a naufragiat cinci zile mai târziu, după ce a lovit un aisberg. Dintre cei 2.224 de pasageri şi membri ai echipajului, aproape 1.500 au murit.

Epava vaporului a fost găsită în 1985, la 650 de kilometri de coastele Canadei, la o adâncime de 4.000 de metri, în apele internaţionale ale Oceanului Atlantic.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...