Alertă alimentară. Produse contaminate cu o bacterie extrem de periculoasă retrase de la vânzare. Nu le consumaţi sub nicio formă

Ana Anitoiu 13.12.2021, 11:51
Alertă alimentară. Produse contaminate cu o bacterie extrem de periculoasă retrase de la vânzare. Nu le consumaţi sub nicio formă

A fost emisă o alertă alimentară. Două produse contaminate cu o bacterie extrem de periculoasă au fost retras de la vânzare, iar românii care l-au cumpărat deja au fost avertizați să nu le consume sub nicio formă, ci să le restituie sau să le distrugă, deoarece le-ar putea afecta sănătatea.

Ce produse au fost contaminate cu o bacterie periculoasă

Alerta a fost dată de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) în legătură cu două produse distribuite de societatea ieșeană Marcel SRL din comuna Răchiteni.

Cele două produse, Mușchi Țigănesc și Urechi Snacks, au fost distribuite de producătorul local în zece județe: Bacău, Botoșani, Brașov, București, Buzău, Iași, Neamț, Prahova, Suceava și Vaslui. Acestea au fost trimise și în afara țării, în Belgia, Germania, Italia, Irlanda, Marea Britanie și Spania.

Alerta alimentara. Produse contaminate cu o bacterie extrem de periculoasa retrase de la vanzare
Doua produse contaminate, retrase de la vanzare

Ce bacterie a fost descoperită în cele două produse

Potrivit ANSVSA, producătorul local a fost cel care a inițiat retragerea de la comercializare a produselor Mușchi Țigănesc și Urechi Snacks. Decizia a fost luată după ce a fost confirmată contaminarea lor cu bacteria Listeria monocytogenes.

„(Producătorul, n.r.) recheamă de la consumatori produsele cu datele de identificare Urechi Snacks 200 g, Lot: 076121121, care expiră pe 02.01.2022, respectiv Mușchi Țigănesc, Lot: 017121121, cu data de expirare 27.12.2021 / 06.01.2022. În total, aproape două tone de produse”, a transmis ANSVSA.

Ce trebuie să facă cei care au cumpărat sau au și mâncat produsele contaminate

Persoanele care au cumpărat produsele contaminate și nu au apucat să le consume trebuie să le distrugă sau să le ducă înapoi la magazinele de unde le-au achiziționat. Le va fi returnată contravaloarea lor, fără să fie nevoie de un bon fiscal. Însă, cei care au apucat să le consume trebuie să fie atenți la eventualele simptome ce ar putea să apară.

„Persoanele care au consumat produsele menționate anterior și care prezintă febră simplă sau însoțită de dureri de cap sunt rugate să consulte medicul și să raporteze acest consum. Femeile gravide, persoanele cu imunitate scăzută, precum și cele în vârstă trebuie să acorde o atenție deosebită acestor simptome, care pot sugera listerioza, boală potențial gravă, cu un timp de incubație de până la opt săptămâni”, arată avertizarea ANSVSA.

În general, prevenirea infectării cu Listeria se face prin spălarea alimentelor de bază. În plus, carnea, ouăle și produsele de pasăre trebuie să fie gătite termic corespunzător, iar consumul de lapte nepasteurizat ar trebui evitat, pentru că procesul de fierbere distruge bacteriile nocive.

Totodată, pentru prevenirea contaminării cu Listeria sau alte bacterii trebuie să fie spălate cu apă fierbinte și detergent ustensilele de bucătărie folosite în timpul gătirii, precum și mâinile, mai ales după contactul cu carnea crudă. Vezi și cât a ajuns să coste masa de sărbători!

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...