Un nou produs a fost retras de pe rafturile magazinelor româneşti. Are Listeria, e grav!

Ana Anitoiu 24.11.2021, 22:42
Un nou produs a fost retras de pe rafturile magazinelor româneşti. Are Listeria, e grav!

Un nou produs a fost retras de pe rafturile magazinelor româneşti. Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVA) a anunțat miercuri că acesta este contaminat cu bacteria numită Listeria monocytogenes.

Ce produs contaminat cu Listeria a fost retras de pe rafturile magazinelor

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a transmis că produsul numit ”cremă de păstrăv condimentată” a fost retrasă de la vânzare la inițiativa producătorului, după ce acesta a depistat contaminarea cu bacteria Listeria monocytogenes.

”Vă informăm că producătorul Doripesco SRL a iniţiat retragerea de la comercializare a produsului menţionat mai sus, ca urmare a evidenţierii prezenţei Listeria monocytogenes. Pentru protejarea sănătăţii consumatorilor, Rewe România retrage de la comercializare, recheamă produsul Hanul Boieresc Cremă de păstrav condimentată 150g, lot 10112021,

data de expirare 10.12.2021 şi recomandă persoanelor care au achiziţionat produsul din lotul menţionat mai sus să nu îl consume, ci să îl distrugă sau să îl aducă înapoi în orice magazin PENNY”, a transmis ANSVSA.

Produs retras d pe rafturile magazinelor romanesti. Are Listeria
Produsul a fost retras de pe rafturile magazinelor

Ce trebuie să știe cei care au cumpărat produsul

Persoanele care au apucat să cumpere acest produs trebuie să știe că își pot primi banii înapoi. Contravaloarea le va fi restituită contravaloarea lui, chiar fără să fie nevoiți să prezinte un bon fiscal la magazinul de unde l-au cumpărat.

Bacteria depistată în crema de păstrăv poate provoca o boală numită listerioză, ce poate avea consecinţe asupra sănătăţii, mai ales în cazul femeilor gravide, copiilor mici și persoanelor în vârstă ori a celor care au un sistem imunitar slab.

În cazul persoanelor care au consumat produsul retras de la comercializare, acestea trebuie să consulte un medic căruia să-i spună că a mâncat din această cremă de păstrăv, în cazul în care încep să se confrunte cu simptome precum: dureri musculare, febră și diaree – ce sunt specifice și în cazul Covid-19.

Cum poate fi prevenită infectarea

Prevenirea infectării cu Listeria se face prin spălarea alimentelor de bază. Carnea, ouăle și produsele de pasăre trebuie să fie gătite termic corespunzător. În plus, specialiștii în sănătate recomandă evitarea laptelui nepasteurizat, deoarece procesul de fierbere distruge Listeria și alte bacterii ce pot fi nocive.

Mai mult, conform specialiștilor, pentru a preveni contaminarea cu Listeria sau alte bacterii ce pot provoca diverse boli, este important ca atât ustensilele de bucătărie folosite în timpul gătirii, cât și mâinile să fie spălate cu apă fierbinte și detergent în urma contactului cu alimentele și mai ales cu carnea în stare crudă.

Anunțul referitor la retragerea din rafturile magazinelor a produsului contaminat cu Listeria vine la o zi după ce Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a propus închiderea unui spațiu din care mulți bucureșteni obișnuiesc să cumpere alimente. Vezi ce nereguli a găsit ANPC la Halele Centrale Obor!

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...