Adrian Mutu, criticat dur de italieni. „Un trădător”. Care este motivul

Gabriel Peneș 15.09.2022, 16:34
Adrian Mutu, criticat dur de italieni. „Un trădător”. Care este motivul

Adrian Mutu, criticat dur de italieni. Actualul antrenor al Rapidului a avut o carieră de jucător cu suișuri și coborâșuri. Dotat cu un imens talent, cel poreclit „Il Fenomeno” a avut destule reușite pe teren, dar și multe neîmpliniri. Oarecum surprinzător, la 16 de ani de la scandalul „Calciopoli” în urma căruia Juventus, echipa la care era legitimat în 2006, a fost retrogradată în Serie B, jurnaliștii din Peninsulă și-au amintit de Adrian Mutu pe care-l consideră „un trădător”.

Adrian Mutu, criticat dur de italieni

Adrian Mutu, criticat dur de italieni. Antrenorul de la Rapid a cunoscut gloria pe teren, ca jucător, dar a coborât și în iadul unor fapte ce au avut consecințe din cele mai dure. De curând, cel poreclit „Briliantul”, în România și „Il Fenomeno”, de italieni și-a lansat cartea autobiografică „Revenirea din Infern”. Actualul antrenor al Rapidului s-a oprit în paginile volumului și asupra rușinosului „episod cocaina” pe care l-a trăit în 2004, la Chelsea.

Adi Mutu era pe val în 2004, la clubul la care venise în august 2003, la scurtă vreme după ce acesta fusese preluat de Roman Abramovich. Dar viața din Londra l-a „furat” pe talentatul jucător. La un control antidoping el a fost depistat pozitiv la cocaină, iar cariera lui părea terminată.

„Am recunoscut din prima că am consumat cocaină. Până în acel moment, nu mai văzusem în viața mea așa ceva, poate doar în filme. Au început să tragă în mine din toate pozițiile. N-avea rost să neg, la ce bun să cer o contraexpertiză? Călcasem pe bec, greșisem, îmi dădeam seama ce făcusem.

Sunt singur, părăsit de toți, cu excepția părinților. Întrebarea nu e dacă voi putea să redevin acel Adrian Mutu, ci când, adică repede, cât mai repede. Simt rușine, simt că i-am trădat pe cei care au avut încredere în mine”, mărturisește Adi Mutu în carte.

Adrian Mutu, criticat dur de italieni. „Un trădător”. Care este motivul
Adrian Mutu a jucat vreme de un sezon și jumătate la Juventus, între ianuarie 2005 – iulie 2006

„Un trădător”

Adrian Mutu, printr-un adevărat miracol, și-a revenit, lucru la care3 a contribuit și surprinzătorul transfer la Juventus, din ianuarie 2005, după ce Chelsea îl pusese pe liber iar, ulterior, i-a cerut 17 milioane de euro despăgubiri chiar pentru mutarea în Serie A.

Rememorând evenimentele ce au avut loc în 2005 și 2006 în contextul scandalului „Calciopoli”, jurnaliștii de la juvedipendenza.net au publicat un articol în care „îl pun la zid” pe Mutu. „Juve l-a salvat de la prăbuşire, dar el a trădat-o!”, titrează aceștia.

„Când Juventus a fost retrogradată în Serie B, Mutu nu a avut nicio o intenţie de a-şi continua cariera în eşalonul secund şi a cerut să plece la Fiorentina. A fost, fără dar şi poate, o decizie care a adus multe probleme şi a provocat un adevărat haos. Pentru că Juventus a fost salvarea românului după problemele pe care le-a avut la Chelsea, când nimeni nu l-a mai vrut! Un pic de recunoştinţa din partea lui sigur nu ar fi stricat”, scrie presa din Italia.

Care este motivul

Indignarea italienilor pare justificată, câtă vreme, cei de la „Bătrâna Doamnă” au apelat și la un „artificiu” pentru a-l aduce pe român în echipa unde strălucea marele Alessandro Del Piero. Mutu a semnat mai întâi cu Livorno, din postura de jucător liber, deoarece, conform regulamentului de atunci, Juventus nu putea transfera un jucător extracomunitar (n.r. – România nu era încă în Uniunea Europeană) pentru că erau toate locurile ocupate.

Dar putea aduce de la un club din Italia. Şi astfel, după două săptămâni, Livorno l-a cedat pe Mutu la Torino. La Juve, Mutu a jucat 33 de meciuri şi a marcat 3 goluri.

La finalul sezonului 2005-2006, Juventus a fost retrogradată în Serie B și i-au fost retrase titlurile câștigate în 2005 și 2006. Motivul a fost trucarea unor meciuri și alegerea unor arbitri favorabili lor. În dubioasa afacere au mai fost implicate și AC Milan, Fiorentina, Lazio și Reggina, dar numai grupării torineze i-a fost menținută sancțiunea retrogradării.

În acel context, Mutu s-a transferat la Fiorentina unde avea să scrie istorie timp de 5 sezoane fiind desemnat, în 2021, „jucătorul secolului 21” al grupării viola. Adrian Mutu a jucat în Serie A aproape 12 ani, în total, timp în care a evoluat în 271 de meciuri şi a marcat 103 goluri.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....