Adevărul urât despre Regele Charles. Dezvăluirile la care nu te-ai fi așteptat, cine îl umilește constant

Stan Filon 15.05.2023, 09:06
Adevărul urât despre Regele Charles. Dezvăluirile la care nu te-ai fi așteptat, cine îl umilește constant

Regele Charles al Marii Britanii a avut câteva dispute serioase pe vremea când era Prinț de Wales cu premierul de-atunci, Boris Johnson. Ei bine, se pare că relația lor nu s-a îmbunătățit, ba din contră. Fostul premier continuă să îl ia peste picior pe monarhul britanic.

Adevărul urât despre Regele Charles

Pe hârtie, ar părea să aibă multe în comun. Unul, un „rege al lumii” aspirațional, celălalt – unul real. Ambii ecologiști devotați, regele Charles al III-lea și Boris Johnson chiar au împărtășit același mentor, regretatul Sir Eric Anderson, care i-a predat la Gordonstoun și, respectiv, la Eton. Amândoi și-au petrecut timp în campusul Timbertop al școlii gimnaziale Geelong Grammar School din Australia, în anii lor de formare. Și apoi, desigur, există asemănări în viața privată, ambii sfârșind prin a se căsători cu amantele.

Cu toate acestea, acuzația conform căreia fostul prim-ministru s-a „confruntat” cu Prințul de Wales de atunci, după ce el a calificat schema guvernamentală de deportare din Rwanda drept „îngrozitoare” și a scos în lumină relația uneori nesigură dintre aceste două personalități publice destul de complicate. Potrivit lui Guto Harri, fostul șef de comunicații al premierului, fostul prim-ministru l-a avertizat să nu se amestece în politică, în timpul unei „confruntări” de 15 minute la un summit al Commonwealth-ului din Rwanda în iunie trecut. El a sugerat, de asemenea, că Johnson l-a avertizat ferm pe rege să nu țină un discurs despre sclavie, spunând: „Aș fi atent sau vei ajunge să fii nevoit să vinzi Ducatul de Cornwall pentru a plăti despăgubiri pentru cei care l-au construit”. Relațiile, susține Harri, „nu s-au recuperat niciodată complet”.

Adevarul urat despre Regele Charles
Adevarul urat despre Regele Charles

Johnson s-a rătăcit la metrou și a întârziat la o întâlnire importantă

La acea vreme, Downing Street a negat că a existat o ceartă, Johnson spunând doar că cei doi bărbați aveau o mică neînțelegere, deși nu l-a împiedicat să-l îndemne public pe rege să păstreze „o minte deschisă”. Ieri, surse apropiate lui Johnson au declarat că nu a recunoscut declarațiile lui Harri, care apar în noul său podcast, Unprecedented, descriindu-l ca fiind „inexact”. Indiferent de ceea ce s-a întâmplat cu adevărat în Kigali în acea zi, nu există nicio îndoială că Johnson și Regele au încrucișat săbiile în ceea ce privește mai mult decât politica de imigrație.

Tensiunile datează din anii lui Johnson ca primar al Londrei, când a întârziat 30 de minute la prima sa întâlnire cu Prințul de Wales de atunci, după ce a luat metroul în direcția greșită și a fost aglomerat de un grup de turiști chinezi de vârstă mijlocie pe scara rulantă. Potrivit lui Harri, Charles, mereu punctual, a fost „neimpresionat”.

Alimentele modificate genetic, cărora monarhul, în vârstă de 74 de ani, se opune public, dovedesc un alt punct critic, după ce Johnson a recomandat ca Marea Britanie să fie „eliberată” de regulile care le restricționează utilizarea. Au existat chiar sugestii că Brexit ar fi putut juca un rol în tensiunile tot mai mari dintre cei doi, regele exprimându-și îngrijorările private cu privire la gestionarea de către guvernul Johnson a subvențiilor agricole post-Brexit și a acordurilor de liber schimb.

Să fie gelozie?

Ar fi putut și gelozia să fi fost un factor în asocierea lor neplăcută? Câțiva aliați ai lui Johnson subliniază apropierea lui de regina Elisabeta a II-a. Regina l-a sfătuit pe Johnson ce ar trebui să facă în continuare și să renunțe la lucrurile care au mers prost. „A fost extrem de maternă față de el”, a spus o persoană din interior. „Acea ultimă călătorie la Balmoral a fost destul de importantă.”

O altă sursă a adăugat: „Defunta Regina practic l-a tratat ca pe fiul ei obraznic. Era o căldură reală între ei și o sclipire în ochii ei ori de câte ori erau împreună. Boris semăna puțin cu o versiune mai puțin controversată a lui Andrew – despre care se spunea că ar fi preferatul ei. Chiar obișnuia să o facă să râdă.” Un altul a adăugat: „El era uluit de regretata Regine, total uluit. Și cred că probabil îl considera pe Charles inferior prin comparație. Charles obișnuia să râdă de el, în timp ce regina râdea cu el – cred că asta era diferența”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...