Adevărul despre cum se mută, de fapt, un bolnav intubat: „Ai nevoie de cel puţin 15 minute la fiecare pacient”

Stan Filon 29.01.2021, 13:02
Adevărul despre cum se mută, de fapt, un bolnav intubat: „Ai nevoie de cel puţin 15 minute la fiecare pacient”

S-a aflat acum adevărul despre ce implică, de fapt, mutarea unui bolnav intubat! Mutarea unui astfel de pacient, conectat la aparate și ventilat mecanic este un lucru dificil chiar și atunci când acesta trebuie doar să ajungă într-un alt salon. În caz de urgență, totul se complică!

Cum se mută, de fapt, un bolnav intubat

Incendiul de la Matei Balș, în urma căruia au murit patru pacienți intubați, a arătat încă o dată cât de vulnerabil este sistemul sanitar din România. Mai mult decât atât, se vede că autoritățile nu au înțeles nimic din tragedia de la secția de ATI de la Piatra Neamț, când alți 10 pacienți au murit în aceleași condiții. Dar cât este de greu să muți un pacient intubat, în timp ce flăcările te înconjoară? Ei bine, un medic care a trecut prin așa ceva a povestit.

Ionuţ Nistor era de gardă la Spitalul Parhon, pe  data de 11 aprilie 2018. Unitatea medicală este aflată în aceeaşi clădire cu Institutul de Boli Cardiovasculare. La miezul nopţii, ultimul etaj al clădirii a luat foc.

Cum se muta, de fapt, un bolnav intubat
Cum se muta, de fapt, un bolnav intubat

”Ne-a obligat să eliberăm în timpul nopţii”

”Îmi amintesc de o noapte de gardă de coşmar la care în mijlocul nopţii la ora 12 noaptea, fiind în Terapie Intensivă, alături de medicul de gardă am auzit o explozie iar ulterior a izbucnit în incendiu în spitalul cu care împărţim această clădire a Spitalului Parhon.

Ne-a obligat să eliberăm în timpul nopţii, în condiţii de incendiu trei secţii de terapie intensivă, două secţii de terapie intensivă de pe cardiologie şi o secţie de terapie intensivă de pe nefrologie. Printre pompieri, cu flăcările în continuare prezente, dar din fericire într-o zonă fără pacienţi, la ultimul etaj, fără lumină, fără lift, fără apă. O noapte de coşmar“, a povestit medicul.

”Îţi trebuie măcar un sfert de oră la fiecare pacient”

Medicul a explicat și cât de greu este să muți un pacient care se află la Terapie Intensivă, intubat. ”În momentul în care îl decuplezi de pe ventilator în mod automat un medic trebuie să existe la capul acestui bolnav şi să coordoneze ventilaţia lui, ori manual, ori cu un aparat asistat de ventilaţie mobilă.

Iar, ulterior, să muţi toate aparatele care susţin viaţa, adică acele injectomate şi monitoare şi să îl deplasezi cu forţă brută, adică brancardieri, infirmieri, pompieri, deobicei şase persoane la un singur pacient, într-o altă zonă. Lucrul acesta este chiar şi în condiţii de antrenament probabil îţi trebuie măcar un sfert de oră la fiecare pacient, ca să poţi să îl muţi în siguranţă.

Cred că decizia pe care a luat-o colegul meu a fost într-adevăr decizia care a salvat vieţi, mutându-i pe cei care încă nu erau afectaţi de incendiu, pentru cei afectaţi de incendiu din păcate nu cred că se mai putea face ceva“.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...