Acord important la COP26: ce producători auto s-au angajat să renunțe la motoarele termice până în 2040

Bogdan Bârliga 12.11.2021, 10:45
Acord important la COP26: ce producători auto s-au angajat să renunțe la motoarele termice până în 2040

În cadrul Conferinţei Naţiunilor Unite privind schimbările climatice (COP26) de la Glasgow (Scoţia) o parte din marii producători auto s-au angajat să renunțe complet la echiparea mașinilor cu motoare convenționale.

Și unele țări s-au angajat să elimine până în 2040 vehiculele alimentate cu combustibili fosili, dar numărul acestora nu este cel așteptat de organizațiile de mediu.

Ce producători auto importanți renunță la motoarele termice până în anul 2040

În cadrul COP26 marii producători auto Ford, Mercedes-Benz, General Motors, Volvo Cars, Jaguar Land Rover, BYD Co Ltd (China) au semnat documentul prin care se angajează să elimine din fabricație vehiculele echipate cu motoare convenționale, se arată într-un material bbc.com.

Este vorba despre automobile şi mașini utilitare, iar acordul prevede oprirea vânzărilor pe pieţele importante până în 2035 şi pe plan global până în 2040.

Toți producătorii care s-au angajat să elimine automobilele cu propulsoare termice au făcut investiții majore în noi platforme dedicate electrificării și au deja în oferte modele full electrice.

Ce producători auto nu au semnat acordul COP26

Câțiva mari producători auto au considerat că nu pot să ajungă atât de rapid și eficient de la producția motoarelor termice la oferirea exclusivă de vehicule electrice.

Printre aceste companii se află Renault, Volkswagen, Toyota, Stellantis, BMW, Hyundai şi Honda. Aceste grupuri auto dețin o cotă de piață importantă la nivel global și se numără printre cei mai mari angajatori.

Remarcăm aici o informație interesantă în ceea ce privește România și viitorul producției auto pe plan local. Producătorul francez de autoturisme Renault, proprietarul Dacia, nu a semnat acest acord și rezultă de aici faptul că uzina de la Mioveni va produce și după anul 2040 mașini cu motoare termice.

În schimb Ford s-a angajat să elimine total propulsoarele convenționale și este posibil ca fabrica de la Craiova să primească noi investiții prin care să fie pus în practică planul companiei americane.

Ce țări s-au angajat să elimine mașinile cu motoare termice

Printre ţările care au semnat acordul se află Canada, Danemarca, India, Irlanda, Mexic, Olanda, Noua Zeelandă, Suedia, Polonia şi Marea Britanie. O parte dintre aceste țări anunțaseră încă de anul trecut că vor să elimine autovehiculele cu motoare convenționale din 2035.

Pe de altă parte China, Statele Unite, Germania şi Franţa nu au semnat documentul de la Glasgow.  Aceste țări dețin cele mai mari piețe auto și au cele mai multe fabrici de producție și decizia indică dificultăţile în trecerea la emisii zero.

Pe lângă problemele de natură tehnică legate de trecerea la propulsia electrică aceste țări trebuie să gestioneze și eventualele dificultăți legate de numărul mare de angajați din această industrie.

Uniunea Europeană s-a angajat să reducă emisiile cu cel puţin 55% până în 2030 faţă de nivelul din 1990, iar blocul comunitar a propus interzicerea maşinilor noi pe benzină şi motorină din 2035. Dar avem deja o opoziție puternică din partea Germaniei și Franței, astfel că nu e clar dacă anul 2035 reprezintă un termen realist.

Sursă foto: pixabay.com

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Bogdan Bârliga
Este editorul coordonator al secției Auto de pe Impact.ro. A început să lucreze în presă din anul 2002 și a experimentat mai multe domenii de activitate ( politic, social, economic) până...