Acești români primesc bani de la stat începând de la 16 ani. Pașii simpli de urmat

Ioana Bucur 09.05.2022, 14:12
Acești români primesc bani de la stat începând de la 16 ani. Pașii simpli de urmat

Cu câteva săptămâni înainte de încheierea anului școlar 2021-2022, autoritățile au făcut un anunț ce va fi placul unui număr mare de români care vor putea primi, începând de la vârsta de 16 ani, bani de la stat. Ce pași trebuie să urmeze cei interesați și ce condiții sunt cerute. Anunțul a fost făcut luni de Agenţia Municipală pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AMOFM) Bucureşti.

Ce români pot primi bani de la stat, de la vârsta de 16 ani

Veste bună pentru tinerii din România. Autoritățile au decis că absolvenții de învățământ vor putea beneficia de un ajutor din partea statului, de la vârsta de 16 ani. Indemnizația de șomaj se va acorda pentru o perioadă de șase luni și va reprezenta jumătate din valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă în vigoare.

Potrivit anunțului făcut luni de Agenţia Municipală pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AMOFM) Bucureşti, cei interesați trebuie să se înregistreze la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă din raza căreia îşi au domiciliul, într-un termen de cel mult 60 de zile calendaristice de la data absolvirii, ca persoană în căutarea unui loc de muncă.

Banii de la stat se vor acorda după 60 de zile calendaristice de la momentul absolvirii, perioadă în care absolventul beneficiază de servicii gratuite în vederea angajării (informare şi consiliere profesională, medierea muncii, formare profesională), precum şi de măsuri de stimulare a ocupării (prime).

Conform anunțului AMOFM, un „absolvent al unei instituții de învățământ” este cel sau cea care a primit, în condițiile prevăzute de lege, o diplomă sau un certificat de studii de la una dintre instituțiile de învățământ gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat în condiţiile legii.

Acești români primesc bani de la stat începând de la 16 ani. Pașii simpli de urmat

Ce documente sunt necesare pentru înscriere

Pentru absolvenții de liceu, termenul de 60 de zile se calculează din ziua următoare datei absolvirii studiilor, stabilită prin reglementările normative în vigoare, fără să conteze dacă aceștia au promovat sau nu examenul de Bacalaureat.

Conform Ordinului Ministerului Educaţiei nr. 5549/2021, anul şcolar pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral şi frecvenţă redusă se încheie la data de 27 mai 2022. Termenul de 60 de zile se modifică în cazul elevilor care nu au situația încheiată la toate materiile, calculându-se de la data promovării examenului de corigenţă, dată înscrisă în adeverinţa eliberată de instituţia de învăţământ.

Actele necesare pentru înregistrarea absolventului la ALOFM, ca persoană în căutarea unui loc de muncă, sunt: actul de identitate; actele de studii şi de calificare sau adeverinţa din care să rezulte data absolvirii; declaraţie pe proprie răspundere privind starea de sănătate – tipizat disponibil pe website-ul: www.anofm.ro – agenţia AMOFM Bucureşti, secţiunea Persoane fizice/Indemnizaţii de şomaj şi venituri de completare.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...