Se schimbă tot la Bacalaureat. La ce vor da elevii examen de acum, gata cu materiile pe care le ştim cu toţii 

Ana Anitoiu 07.05.2022, 11:10
Se schimbă tot la Bacalaureat. La ce vor da elevii examen de acum, gata cu materiile pe care le ştim cu toţii 

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, vrea să se schimbe modul în care elevii din România susțin examenul de Bacalaureat. Oficialul a explicat ce promoție de absolvenți de liceu este vizată, precum și ce probe vor avea de susținut tinerii, în locul celor la materiile la care au trebuit să se pregătească până acum.

Ministrul Educației, despre cum vrea să se schimbe examenul de Bacalaureat

Sorin Cîmpeanu a spus că vrea ca Bacalaureatul să fie complet diferit față de cel din prezent. Mai exact, să devină un examen bazat pe competențe, personalizat, cu probe la alegerea fiecărui elev. Ministrul a precizat că modificarea ar urma să se aplice pentru prima dată adolescenților care vor intra în clasa a IX-a în septembrie 2023 și vor încheia liceul în anul 2027.

„Schimbări la Bacalaureat sunt necesare. Însă schimbări la Bacalaureat vor fi după parcurgerea unui întreg ciclu. Cu alte cuvinte, cei care aveți Bacalaureat anul acesta și anul viitor, schimbări esențiale n-o să fie, va fi organizat așa cum îl cunoașteți.

Dacă vorbim de un nou început în septembrie 2023, cu clasa a 9-a, înseamnă că în 2024 termin clasa a IX-a (…), în 2027 clasa a XII-a și poți în 2027 să dai un BAC complet diferit. Dacă mă întrebați pe mine, da, aș vrea un BAC complet diferit”, a spus Sorin Cîmpeanu.

Se schimba tot la Bacalaureat. La ce vor da elevii examen de acum, gata cu materiile pe care le stim cu totii
Sorin Cimpeanu. Foto: Inquam Photos/ George Calin

Cum vrea Sorin Cîmpeanu să arate examenul de Bacalaureat

Ministrul Educației a explicat că ar vrea ca Bacalaureatul să fie alcătuit din probe de competență care „să fie adevărate”, să poată demonstra reale competențe ale fiecărui elev în parte. Sorin Cîmpeanu dorește ca acest examen să fie atât de credibil, încât să-i poată ajuta pe tineri la admiterea la facultate, fără un examen suplimentar, dar și la angajare.

„Unii vă pricepeți la (…) comunicare în limba engleză, alții vă pricepeți la lege, competență juridică, de ce nu? Și, alături de matematică, de limba și literatura română (…), aceste discipline care sunt și trebuie să rămână, voi să susțineți un examen bazat pe competențe, la alegerea fiecăruia dintre voi, personalizat.

Iar acest examen să fie atât de credibil încât să vă poată, spre exemplu, asigura accesul la o facultate – dacă ai competențe de IT, Universitatea Politehnica din București poate să spună: cei care au o anumită notă la această evaluare a competențelor în IT intră fără examen la facultatea de automatică. Să fie recunoscute de universități și de angajatori.”, a mai spus Sorin Cîmpeanu, joi, la un eveniment găzduit de Colegiul Național Mihai Viteazul din București.

Până în anul 2027, însă, examenul de Bacalaureat va rămâne același. Anul acesta, elevii vor susține evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, între 6 și 8 iunie; a celor în limba maternă, între 8 și 9 iunie; a celor digitale, între 9 și 10 iunie; și a celor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională, între 13 și 15 iunie.

Apoi, pe 20 iunie, va avea loc proba la Limba și literatura română. În ziua următoare, elevii vor susține proba obligatorie a profilului. Pe 22 iunie, va urma proba la alegere a profilului şi specializării. Examenul de Bacalaureat se va încheia pe 23 iunie, cu proba la Limba şi literatura maternă.

Rezultatele vor fi comunicate pe 27 iunie, până la ora 12:00, iar contestațiile vor putea fi depuse în aceeași zi, până la ora 18:00. Elevii vor afla rezultatele finale la data de 1 iulie.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...