Românii care primesc bani de la stat în 2022. Condiţiile pentru a obţine 200 de euro

Ioana Bucur 23.04.2022, 14:24
Românii care primesc bani de la stat în 2022. Condiţiile pentru a obţine 200 de euro

Autoritățile pregătesc în acest an un nou pachet creat pentru a ajuta un anumit domeniu. Aceștia sunt românii care primesc bani de la stat în 2022. Care sunt condițiile pe care trebuie să le îndeplinească cei care doresc să obțină cel puțin 200 de euro, potrivit unui proiect de Hotărâre ce a fost publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Cine va putea primi bani de la stat în 2022

Potrivit unui proiect de Hotărâre ce a fost deja postat pe site-ul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, o anumită categorie de români va primi în acest an un ajutor financiar în valoare de cel puțin 200 de euro.

Românii care primesc bani de la stat în 2022 vor fi cultivatorii de cartofi, programul fiind creat pentru a susține producția de cartofi de consum.

Potrivit proiectului, schema de ajutor de minimis se acordă întreprinderilor/întreprinderilor unice care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole, pentru susţinerea producţiei de cartof de consum, pe întreg teritoriul României în anul 2022, respectiv:

  • producătorilor agricoli persoane fizice care deţin atestat de producător emis în baza Legii nr.145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol;
  • producătorilor agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, constituite potrivit prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008;
  • producătorilor agricoli persoane juridice

Pentru aplicarea schemei de ajutor de minimis pentru anul 2022 va fi nevoie de 15 milioane de lei, echivalentul a trei milioane de euro, aceste resurse financiare urmând să fie asigurate din bugetul acestui an al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Românii care primesc bani de la stat în 2022. Condiţiile pentru a obţine 200 de euro

Ce condiții trebuie îndeplinite

Pentru a putea beneficia de banii de la stat, cei interesați trebuie să solicite acest ajutor și să utilizeze o suprafaţă cultivată cu cartof de consum de minimum 0,3 ha inclusiv, marcată la loc vizibil cu o placă-indicator, pe care să se găsească inscripţia „Program susţinere a producţiei de cartof de consum, anul, beneficiar numărul, Direcţia Agricolă Judeţeană/a Municipiului Bucureşti/a Municipiului”. 

Alet condiții sunt:

  • beneficiarii să aibă o producție de cel puțin 15 tine per hectar de pe suprafaţa prevăzută, din care să comercializeze cel puţin 6 tone/ha până la data de 29 noiembrie a anului de cerere, iar restul producţiei să o depoziteze.
  • să fie înregistraţi în evidenţele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafeţele cultivate cu cartof de consum, în anul 2022;
  • să facă dovada producţiei minime realizate prin documente justificative, în funcţie de forma de organizare.

„Valoarea maximă în euro a sprijinului financiar de ajutor de minimis care se acordă beneficiarilor este de 200 euro/ha şi se plăteşte în lei la cursul de schimb de 4,9475 lei, stabilit de Banca Centrală Europeană la data de 30 septembrie 2021, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE), seria C nr.323 din 1 octombrie 2021, pentru schema de ajutor de minimis (…).

Resursele financiare necesare aplicării schemei de ajutor de minimis prevăzute de prezenta hotărâre sunt în sumă 15.000 mii lei, reprezentând echivalentul a maximum 3.000 mii euro şi se asigură din bugetul aprobat Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2022,”, se menţionează în document.

Valoarea sprijinului financiar acordat prin schema de ajutor de minimis se exprimă sub forma unei subvenţii, conform Regulamentul de minimis în sectorul agricol, şi se acordă beneficiarilor care îndeplinesc condiţiile prevăzute în proiect.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...