Cât va dura valul 5 în România. Rafila: “Februarie şi martie, lunile de risc maxim”

Cât va dura valul 5 în România. Rafila: “Februarie şi martie, lunile de risc maxim”

Valul cinci al pandemiei de coronavirus va ajunge în România în cel mult trei săptămâni, a declarat, marți, premierul Nicolae Ciucă, la finalul întâlnirii cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Asta înseamnă că fix după sărbătorile de iarnă, spitalele din țară s-ar putea umple din nou cu bolnavi infectați cu Sars-Cov-2.

Cât va ține valul 5 al pandemiei în România

Prim-ministrul României, Nicolae Ciucă, a dezvăluit că a primit de la șefa CE un semnal că țara noastră trebuie să fie cu adevărat pregătită pentru a face faţă noului val pandemic. La rândul său, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a spus că cel de-al cincilea val va dura cel puțin două luni.

„Esența discuțiilor pe care le-am avut cu dna Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, au vizat elementele legate de criza Covid. Este o preocupare majora vis a vis de modul în care fiecare stat membru și Uniunea în ansamblu este în măsură să gestioneze pandemia de COVID.

De asemenea am discutat impactul pe care noul val al variantei Omicron îl are deja într-o serie din țările Europei, primind un semnal că trebuie să fim cu adevărat pregătiți pentru ceea ce înseamnă impactul pe care acesta îl va avea și la nivelul țării noastre, discutându-se și despre un interval de timp, probabil nu mai mare de 3 săptămâni în care el va fi și în zona țării noastre”, a afirmat Nicolae Ciucă.

Lunile de după sărbători vor fi de risc maxim

Despre valul cinci al pandemiei a vorbit și ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, tot marţi, 21 decembrie. Fostul reprezentant al României la OMS a mărturisit că va dura, probabil, cel puţin două luni, iar februarie şi martie vor fi lunile de risc maxim. Observând ce se întâmplă în alte state europene, estimările profesorului sunt că valul 5 în România nu va fi deloc scurt, mai ales că tulpina sud-africană Omicron deja a înroșit harta lumii.

Cat costa o zi la Terapie Intensiva pentru un bolnav de COVID. Medic Facturile ajung la zeci de mii de euro. SPECIAL

Va dura cel puțin două luni

România nu scapă de valul cinci al pandemiei, care ar urma să lovească țara noastră după sărbătorile de iarnă. Situația va dura mai mult de o lună şi jumătate, probabil două luni, a punctat, marţi, la Parlament, medicul Alexandru Rafila. Ministrul a avertizat că riscul cel mai mare va fi în lunile februarie şi martie.

„Eu cred că valul 5 al pandemiei va dura mai mult de o lună şi jumătate, probabil că va dura cel puţin două luni, văzând ce se întâmplă şi în alte ţări. Nu avem de unde să ştim cât timp va dura, dar vedem cam cum evoluează lucrurile. Cred că lunile de risc maxim sunt lunile februarie şi martie”, a explicat Rafila, la Palatul Parlamentului.

Schimbări privind certificatul verde

De asemenea, profesorul a mai spus că vaccinarea cu o doză va permite obţinerea certificatului verde intern, potrivit proiectului de lege, dar documentul va deveni definitiv în momentul în care se face şi a doua doză. Deci, românii care nu se vor imuniza și cu a doua doză în intervalul recomandat, certificatul îşi pierde valabilitatea.

Ministrul Sănătăţii a mai precizat că permisul de sănătate COVID va fi aplicat doar pe teritoriul ţării noastre, iar românii care vor să călătorească în alte state trebuie să respecte legislaţia europeană în privinţa certificatului verde.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...