A început bătălia pentru menținerea reclamelor la pariuri pe TV. Gino Iorgulescu i-a convins pe cei din PSD să-și retragă sprijinul (surse)

Anca Manolica, Andrei Dumitrescu 27.02.2023, 22:06
A început bătălia pentru menținerea reclamelor la pariuri pe TV. Gino Iorgulescu i-a convins pe cei din PSD să-și retragă sprijinul (surse)

Reclamele la jocurile de noroc nu se vor mai putea difuza decât între 23:00 și ora 06:00 dimineața, iar reclamele outdoor pentru cazinouri și casele de pariuri nu vor putea fi mai mari de 30 de mp. Asta prevede proiectul de lege al mai multor parlamentari PNL, AUR și USR. Cei din PSD, arată sursele, și-ar fi retras semnăturile de pe inițiativa legislativă.

A început bătălia pentru menținerea reclamelor la pariuri pe TV

Noua formă a proiectului privind interzicerea reclamelor la pariuri sportive urmează a fi discutată marți, 28 februarie, în Senat, în cadrul Comisiei Juridice și cea de Cultură. În cazul în care va întruni voturile necesare, miercuri va intra în plenul Senatului, prima cameră sesizată.

Proiectul inițial a fost depus în luna noiembrie a anului trecut de către Adrian Cozma și Robert Sighiartău, deputați PNL. Acestora li s-au alăturat, ulterior, pe lista de semnatari alte nume din PNL, PSD, USR și AUR. În total, 79 de parlamentari au semnat prima variantă.

Aceasta prevedea interzicerea totală a reclamelor la jocurile de noroc, atât în audiovizual, cât și în publicitatea stradală sau online. Încălcarea legii ar fi atras amenzi de la 10.000 de lei la 50.000 de lei. Cu toate acestea, la varianta inițiativă a proiectului au fost aduse modificări importante.

Interzicere reclame pariuri la TV
Interzicere reclame pariuri la TV

PSD s-a retras subit în luna decembrie

Cu toate acestea, pe 14 decembrie 2022, 16 deputați din PSD și-au retras semnăturile. Aceștia au decis să nu mai susțină inițiativa privind interzicerea totală a reclamelor la jocurile de noroc, iar cel care i-ar fi convins ar fi fost, potrivit Libertatea, nimeni altul decât Gino Iorgulescu, președintele Ligii Profesioniste de Fotbal.

„La câteva zile după ce am semnat proiectul, ne-a sunat președintele Ligii Profesioniste de Fotbal (Gino Iorgulescu, n.r.). „Eu ce fac cu fotbalul, nu mai pun reclame?” Ne-am dat seama că proiectul e o prostie cât casa. De aceea ne-am retras semnăturile”, a dezvăluit, în formă anonimă, un deputat PSD care s-a aflat pe lista de semnatari.

„Au spus că nu mai vor reclame la 300 de metri de școli și acum interziceau de tot reclamele la jocurile de noroc. Nu am dorit să mai susținem proiectul, chiar dacă problema rămâne. Trebuie scrisă mai bine”, a declarat un alt deputat PSD, conform sursei citate.

Reclama, interzisă la TV în intervalul 6:00 – 23:00

Conform primei variante ale proiectului, orice formă de comunicare comercială audiovizuală pentru cazinouri, jocuri de noroc sau pariuri era interzisă.

Varianta nouă spune, însă, altceva: Comunicarea comercială audiovizuală pentru activitățile de jocuri de noroc reglementate potrivit art. 10 alin (1) din Ordonanța de urgență nr. 77/2009 privind organizarea și exploatarea jocurilor de noroc, este interzisă în intervalul orar 06:00 – 23:00.

Așadar, conform legislației, posturile de televiziune au voie în prezent să difuzeze reclame la pariuri în intervalul orar 23.00 – 6:00. Există însă excepții: reclamele la pariuri în timpul competițiilor sportive în desfășurare.

Citește și: Rică Răducanu e de acord cu interzicerea reclamelor la păcănele. „Să le închidă de tot! Eu sunt dependent, stau câte 2-3 ore, că e frig afară”. EXCLUSIV

Urmăriți Impact.ro și pe
Anca Manolica
Nume: Anca MANOLICĂ Studii: Marketing și Comunicare în Afaceri, ASE București Experiență profesională: Mi-am început activitatea profesională în marketing și comunicare în sport...