REACȚIE EXCLUSIVĂ

CNA interzice reclamele la jocurile de noroc. Ce spun inițiatorii legii: „Toți cei care promovează acest stil de viață nociv până la urmă ar trebui să se gândească mai bine ce livrează publicului, adolescenților”

Gabriela del Pupo, Ana Chivu 13.01.2023, 16:39
CNA interzice reclamele la jocurile de noroc. Ce spun inițiatorii legii: „Toți cei care promovează acest stil de viață nociv până la urmă ar trebui să se gândească mai bine ce livrează publicului, adolescenților”

CNA decide că proiectul legislativ care interzice promovarea jocurilor de noroc în spațiul public va fi susținut de consiliu. Deputații USR, Diana Stoica și Filip Havârneanu, au depus un proiect de lege pentru eliminarea sălilor de jocuri de noroc din apropierea școlilor, locurilor de joacă pentru copii, dar și a centrelor culturale, spitalelor și bisericilor. Inițiativa USR vine ca răspuns la creșterea numărului de persoane cu dependență la jocurile de noroc, în special în rândul minorilor.

„Apar reacții tot mai responsabile din partea instituțiilor și societății civile”

Problema dependenței de jocuri de noroc în rândul minorilor a fost observată și de către Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc, care a organizat, în anul 2019, o structură distinctă, respectiv Serviciul Promovare Joc Responsabil. În anul 2020, au fost scoase la concurs un număr de posturi din cadrul acestui serviciu, însă ca urmare a pandemiei de COVID-19, Oficiul a decis anularea concursului.

„Salut cu multă speranță această decizie a CNA și mă bucur că proiectele de lege pe care le-am depus împreună cu Diana Stoica, creează un val în direcția bună și apar reacții tot mai responsabile din partea instituțiilor și societății civile.

Este un semnal bun, este un proiect extrem de important pentru care nu trebuie să existe culoare politică, ci implicare colectivă. Nu vom obosi să cerem în Parlament ca reclamele la jocurile de noroc să fie interzise și ca sălile de jocuri să nu mai existe în proximitatea unităților de învățământ sau a locurilor de joacă. Toți cei care promovează acest stil de viață nociv până la urmă, ar trebui să se gândească mai bine ce livrează publicului, adolescenților.

Cei care fac profit din suferința și vulnerabilitatea românilor trebuie opriți, iar persoanele care ne-au semnalat că se luptă pentru a scăpa de acest viciu au nevoie de un sprijin real.”, spune Filip Havârneanu.

Legea care cere sălilor de jocuri de noroc să facă liste cu jucătorii a fost promulgată de Klaus Iohannis

CNA crede că legea nu va fi un subiect de înfruntare politică

Mircea Toma speră ca proiectul să fie adoptat anul acesta. Consiliul Național al Audiovizualului s-a pronunțat unanim, joi, 12 ianuarie, în favoarea proiectului de lege depus în Parlament în toamna anului trecut ce prevede interzicerea oricărei forme de publicitate pentru cazinouri, jocuri de noroc și pariuri.

„Grupul de semnatari este multicolor pot să cred că această lege nu va fi subiect de înfruntare politică, ceea ce e un semn foarte bun. Poate să treacă repede și să întrunească majoritate, cât timp un partid nu își va propune să facă din asta subiect de păruială politică. Pe de altă parte, nu trebuie să neglijăm forța influenței marilor operatori care ar putea încerca să întârzie procesul”, a spus Mircea Toma, pentru Libertatea.

În motivarea propunerii legislative, parlamentarii au explicat:

„Având în vedere decizia recentă a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, potrivit căreia dependenţa de jocurile de noroc a fost introdusă în categoria bolilor psihice extrem de grave şi luând în considerare incidentele tot mai numeroase înregistrate în România (mai multe sinucideri determinate de pierderile materiale iremediabile; pierderea locului de muncă; destrămarea familiilor; pierderea tutelei copiilor etc.), considerăm imperios necesar ca Legea nr. 504/2002 a audiovizualului să fie completată. Astfel, propunem ca orice formă de comunicare comercială audiovizuală pentru jocurile de noroc sau pentru pariuri să fie interzisă în România”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...