A apărut primul deşert din Europa. Nisipul acoperă deja străzile oraşului iar plantele dispar

Beatrice Dumitru 01.11.2021, 16:06
A apărut primul deşert din Europa. Nisipul acoperă deja străzile oraşului iar plantele dispar

Încălzirea globală afectează toate regiunile lumii, iar pentru că schimbările climatice se produc foarte repede unele specii de plante și animale sunt în pericol. Împotriva acestui fenomen, guvernele lumii duc o luptă susținută. În acest context, cercetătorii vorbesc despre apariția „primului deșert din Europa”.

Unde s-a format „primul deșert din Europa”

Temperaturile mai ridicate înregistrate de-a lungul timpului schimbă tiparele vremii și perturbă echilibrul obișnuit al naturii. Acest lucru prezintă multe riscuri pentru ființele umane și pentru toate celelalte forme de viață de pe Pământ. Din cauza efectelor încălzirii globale, cercetătorii vorbesc despre apariția „primului deșert din Europa”.

A apărut primul deşert din Europa. Nisipul acoperă deja străzile oraşului iar plantele dispar
A apărut „primul deșert din Europa”.

Aceștia au descoperit că dunele de nisip din jurul unei zone cu câteva sute de locuitori s-au extins foarte mult, mai ales în ultimii doi ani. Mai exact, suprafața acoperită de nisip s-a dublat și a ajuns să acopere și străzile așezării. Este vorba despre stepa calmucă din sudul Rusiei. Un impact puternic l-a avut și seceta din 2020, una dintre cele mai grave din ultimele decenii, în urma căreia mii de animale au dispărut în stepă.

„Problema deşertificării este reală şi gravă, pentru că ultimii ani au fost secetoşi. Apoi, o altă cauză este păşunatul în exces, care a depăşit cu mult normele, așa că iarba păşunilor nu s-a mai regenerat. Cantităţile de precipitaţii au scăzut drastic. Ploile de vară au fost de scurtă durată şi, din cauza căldurii, evaporarea a fost foarte rapidă,” explică Alexander Kladiev, expert în soluri și deșertificare.

„Este îngrozitor să vezi cum ne mor vitele”

Cam un sfert din vitele crescătorilor care locuiesc în zonă nu au supraviețuit secetei, iar autoritățile vorbesc despre un procent și mai mare, de 80%, dacă guvernul local nu ar fi declarat stare de urgență. Guvernul de la Moscova a sărit în ajutorul crescătorilor și a acordat aproape 8 milioane de dolari ca să cumpere nutreț pentru animale din alte zone.

Principalii noştri duşmani sunt nisipul, vântul şi canicula. Mereu am avut veri toride, n-am scăpat de asta, dar în ultimii ani a fost şi mai cald, iar iarna temperatura a scăzut mai puţin şi nu am avut zăpadă”, a spus un crescător de animale.

Este îngrozitor să vezi cum ne mor vitele. Caută iarbă, dar iarba a dispărut. Când străbaţi stepa, vezi la tot pasul animale moarte, cai, vaci, cămile zăcând peste tot. E înfricoşător”, a spus și un alt crescător de vită.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...