Mulți experți au atras atenția că încălzirea globală reprezintă o amenințare pentru planetă și, dacă nu vor fi luate urgent măsuri, efectele pot fi dezastruoase. Dar, pe lângă faptul că unele comunități vor fi private de hrană, apă și adăpost, schimbările climatice vor submina și democrația și drepturile omului.
Un expert ONU vorbește de un „apartheid climatic”, în care schimbările climatice vor diviza omenirea. Cei bogați vor dispune de fonduri pentru a scăpa de temperaturile uriașe și pentru a nu ajunge în situația de a rămâne fără hrană și apă, în vreme ce populația săracă va suferi din cauza foametei.
Raportul întocmit de expertul Organizației Națiunilor Unite atrage atenția că multe guverne din lume par să nu conștientizeze amenințările legate de încălzirea globală. În unele locuri nu se iau deloc măsuri, în altele se acționează invers decât ar trebui, potrivit unei analize publicate de The Guardian.
Imaginile apocaliptice surprinse încă de pe acum în multe locuri de pe Pământ nu vor mai fi o raritate.
Philip Alston este raportor special ONU pentru sărăcia extremă şi drepturile omului. El este cel care atrage atenția că lumea se îndreaptă spre un „apartheid climatic”. Expertul ONU crede că impactul încălzirii globale va submina probabil nu doar dreptul elementar la viaţă, apă, hrană şi adăpost pentru sute de milioane de oameni, ci şi democraţia şi statul de drept.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Cu alte cuvinte, va exista foamete în multe locuri ale lumii, dar vor dispărea și democrațiile. Drepturile omului vor deveni un termen de domeniul trecutului.
Expertul ONU critică inclusiv măsurile „flagrant de inadecvate” adoptate chiar și de ONU, de naţiuni, de organizaţiile neguvernamentale şi de afaceri, spunând că acestea sunt „complet disproporţionate faţă de urgenţa şi magnitudinea ameninţării”.
În raportul întocmit de expertul ONU sunt arătați cu degetul și câțiva lideri care nu par să conștientizeze pericolul. Primul dintre ei și cel mai puternic om al planetei este Donald Trump. Președintele american a criticat Acordul de la Paris, privind schimbările climatice și a minimizat pericolul reprezentat de încălzirea globală.
De asemenea, președintele Braziliei are alte planuri, în totală contradicție cu vremurile actuale: el vrea să deschidă jungla amazoniană pentru minerit.
Raportul ONU arată că efectul cel mai puternic al crizei climei va fi resimţit de persoanele care trăiesc în sărăcie, multe din acestea pierzând accesul la surse adecvate de hrană şi apă.
„Schimbarea climatică ameninţă să distrugă progresul realizat în 50 de ani de dezvoltare, sănătate globală şi diminuare a sărăciei”, a spus Philip Alston.
Estimările arată că ţările în curs de dezvoltare vor suporta în proporţie de 75% costurile crizei climei, deşi jumătatea cea mai săracă a populaţiei planetei produce doar 10% din emisiile de dioxid de carbon.
„Cu toate acestea, democraţia şi statul de drept, precum şi un domeniu larg de drepturi civice şi politice sunt extrem de periclitate. Drepturile omului s-ar putea să nu supraviețuiască schimbărilor. Riscul nemulţumirilor comunitare, al inegalităţii în creştere şi al nivelurilor tot mai mari de privaţiuni la care sunt supuse unele grupuri va stimula probabil reacţii naţionaliste, xenofobe, rasiste şi de altă natură. Menţinerea unei abordări echilibrate faţă de drepturile civice şi politice va fi extrem de complexă”
Philip Alston, raport ONU
Schimbările climatice vor diviza lumea, susține expertul ONU. Practic, planeta va intra într-un „apartheid climatic”, în care bogații își vor permite să plătească pentru a fugi de foamete și conflicte, în vreme ce restul populației se va lupta pentru supraviețuire.
Expertul ONU oferă drept exemplu uraganul Sandy, care a lovit New York-ul în 2012.
„În 2012 când uraganul Sandy s-a dezlănţuit asupra New York-ului, calamitându-i pe new-york-ezii cu venituri mici şi vulnerabili care nu au avut acces la electricitate şi îngrijirea sănătăţii, sediul central al Goldman Sachs a fost protejat de zeci de mii de saci de nisip proprii şi de electricitatea de la propriul generator”
Philip Alston, raport ONU
Concluziile raportului ONU pot fi rezumate ușor: guvernele din toată lumea trebuie să conștientizeze că încălzirea globală este o amenințare reală, iar măsurile de a combate acest fenomen nu au doar rolul de a proteja mediul înconjurător, au rolul de a proteja, în primul rând, drepturile omului.