Schimbarea la Față 2020. Ce nu e bine să faci, azi, sub nicio formă

Redacția IMPACT 06.08.2020, 11:21

Pe 6 august, credincioșii ortodocși sărbătoresc Schimbarea la față. Sărbătoarea aceasta se mai numește și Transfigurarea Domnului, fiind descris ca un eveniment în care Iisus Hristos a apărut într-o lumină nouă în fața apostolilor săi. Ce este bine să faci în această zi?

Ce este Schimbarea la față?

Schimbarea la față denumește o sărbătoare creștin ortodoxă în care Iisus Hristos s-a înfățișat apostolilor săi într-o lumină nouă, pe Muntele Tabor. Potrivit evangheliilor sinoptice, Mântuitorul a devenit strălucitor, a vorbit cu proorocii Moise și cu Ilie, fiind numit Fiul lui Dumnezeu.

Ce e bine să respecți în ziua Schimbării la față? Tradiții și obiceiuri

Mentalul colectiv al tradițiilor și obiceiurilor creștin ortodoxe se dovedește a fi unul bogat pentru poporul român. Tradiția spune că astăzi nu este bine să te cerți cu nimeni, dar nici să fii certat de cineva. De asemenea, fetele sunt sfătuite să nu se pieptene în această zi pentru că altfel nu le vor mai crește părul în restul anului, la fel cum nici iarba nu mai crește începând de astăzi.

Schimbarea la față este prilejul creștinesc în care organizează cele mai mari praznice ale Bisericii, cu dezlegare la pește. Credinciosii care astăzi țin post, au voie să mănânce, așadar, pește.

„În popor, această sărbătoare este prăznuită pe data de 6 august şi este privită şi ca începutul toamnei (…) Cine spală haine în această zi va fi năpădit de păduchi şi ploşniţe. Fetelor care se spală în această zi nu le mai creşte părul, aşa cum nu mai creşte iarba.

În această zi nu este bine să te cerţi cu nimeni şi nici să fii certat de către cineva, că aşa vei fi tot anul. Oamenii care se roagă în această zi să scape de o patimă, sigur vor fi vindecaţi. Femeile însărcinate, dacă vor ţine această zi, vor avea o naştere uşoară şi copii sănătoşi”, spun specialiştii în Etnografie şi Folclor de la Muzeul Dunării de Jos din Călăraşi, potrivit adevarul.ro.

Urmăriți Impact.ro și pe