Tradiții și Obiceiuri în Vinerea Mare. Ce nu este bine să faci în această zi

Luiza Moldovan 17.04.2020, 08:22
Tradiții și Obiceiuri în Vinerea Mare. Ce nu este bine să faci în această zi

Tradiții și Obiceiuri în Vinerea Mare. Ce nu este bine să faci în această zi. Singurul gest cu adevărat important pe care orice creștin trebuie să-l facă.

Tradiții și Obiceiuri în Vinerea Mare. Ce nu este bine să faci în această zi

Toată lumea creștină este în doliu în această zi, pentru că acum Mântuitorul S-a săvârșit pe cruce. Pentru a marca doliul, biserica nu săvârșește Sfânta Liturghie. Creștinii ar trebui să țină post negru, adică nici să nu bea, nici să nu mănânce nimic cel puțin până la ora 15, dar cel mai bine ar fi toată ziua. Seara, creștinii participă la Denia Prohodului Domnului.

Date fiind regulile de distanțare socială, singurul mod de participare la Denia Prohodului Domnului acum este online.

În mijlocul bisericii este scos Sfântul Epitaf, care-L închipuie pe Însuși Hristos. Creștinii ar trebui să treacă pe sub Sfântul Epitaf de trei ori, în semn de respect și umilință. Sunt unii care cred că dacă-și șterg ochii cu un colț al Sfântului Epitaf nu vor mai suferi de ochi. Alții cred că dacă treci de trei ori pe sub Sfântul Epitaf nu te mai doare capul, șalele sau mijlocul.

Se săvârșește Denia Prohodului Domnului
Se săvârșește Denia Prohodului Domnului

Cel mai important lucru pe care trebuie să-l facem

După ce se termină denia Prohodului Domnului, femeile merg la cimitir să aprindă lumânări la morți, pentru că această zi este o zi a morților prin excelență. La întoarcere, ocoleau casa de trei ori și, intrând, se închinau, făceau câte o cruce cu lumânarea aprinsă în cei patru pereți sau doar la grinda de la intrare și păstrau lumânarea pentru vremuri de primejdie.

Se crede că dacă plouă de Vinerea Mare, anul va fi plin de roade, iar dacă nu, nu va fi roditor. Femeile nu umplu borș în această zi, să nu se scalde Necuratul în el. Nu coc pâine sau altceva, să nu ardă mâinile Maicii Domnului. Nu cos ca să nu orbească. Nu țes, nu torc, nu spală, ca să n-o supere pe Sfânta Vineri. Afumă casa cu tămâie, înconjurând-o de trei ori, în zorii acestei zile, pentru ca gângăniile și dihaniile să nu se apropie de casă și de pomi. Copiii adună flori de pe câmp și le duc la biserică.

Cu toate acestea, doar un singur lucru e necesar, cu adevărat, să-l facem în această zi: să participăm la Denia Prohodului Domnului. Restul nu sunt decât sentimentalisme.