Descoperirea care schimbă ce se știa despre planeta Marte. Ce s-a întâmplat acolo

Raluca Juncu 04.08.2020, 11:57

Revista Nature Geosciencea publicat la începutul acestei săptămâni un studiu care schimbă multe din informațiile pe care le știam despre planeta Marte. Ce au descoperit nou cercetătorii și cum au ajuns la aceste noi descoperiri?

Descoperiri inedite pe Planeta Marte

Planeta Marte continuă să reprezinte o fascinație, atât pentru noi, cât și pentru oamenii de știință care studiază de ani de zile modificările care au survenit de-a lungul timpului în cadrul acestui corp ceresc.
Rețelele de văi descoperite pe Marte ar fi putut să găzduiescă ghețari uriași, cu o mare ușurință, sunt datele prezentate într-un studiu publicat de revista Nature Geosciencea, preluat de AP.

O teorie dominantă din rândul comunității științifice susține că aceste văi de ghețari sunt rezultatul unei eroziuni a solului planetei cauzată de apa care ar fi curs la suprafaţa „Planetei Roşii” în urmă cu mai multe miliarde de ani, fapt ce ar indica existenţa, pe atunci, a unei clime calde şi umede, scrie Agerpres. Specialiștii susțin aproape în unanimitate că în trecut, celebra planetă ar fi avut apă din abundență, în stare lichidă, fiind sub formă de lacuri, râuri sau chiar și un ocean destul de vast.

„De aproximativ 40 de ani, presupunem că râuri curgeau în trecut pe Marte, erodând solul şi creând toate acele văi. Însă există sute de văi pe Marte, iar ele sunt foarte diferite unele de altele”, a explicat Anna Grau Galofre, cercetătoare la Universitatea British Columbia din Canada şi coordonatoare a studiului.

Aceste văi de ghețari uriași ar fi putut favoriza condițiile de apariție a unor forme de viață, însă acest lucru s-ar fi întâmplat doar în trecutul foarte îndepărtat. Pentru a obține cât mai multe date, mai mulți cercetători americani și canadieni au analizat prin intermediul unui algoritm peste 10.000 de văi marţiene şi au evidenţiat, pentru unele dintre ele, o similitudine cu canalele subglaciare de pe insula Devon, care aparține de Canada, fiind localizată la aproximativ 1.500 de kilometri de Polul Nord.

Sursa foto: pixabay.com

Urmăriți Impact.ro și pe