Ce este zăpada roz. Efectul nebănuit pe care îl are

Andrei Cezar / 07.07.2020, 13:08

În ultimii ani a apărut un nou fenomen în zona Munților Alpi. Zăpada și gheața au căpătat culoarea roz, iar de acestă transformare este responsabil un anumit tip de alge. Acest fenomen ar putea avea și un efect negativ asupra ghețarilor.

Zăpada roz și efectul nebănuit pe care îl are asupra naturii

Potrivit cercetătorilor care au studiat acest fenomen, colorarea zăpezii și a ghețarilor din Alpi este rezultatul unui cumul de factori. Încălzirea a topit ghețarii și a dus la apariția unui anumit tip de alge, care ulterior au pigmentat cu roz zăpada existentă.

Oamenii de știință nu au descoperit până acum du unde provin aceste alge, dar precizează că acest fenomen a fost identificat și în zone ale Groenlandei, scrie revista Descoperă, care citează Science Alert.

Mai exact, este vorba de specia de alge Ancylonema nordenskioeldii, care se găsește în ”Zona întunecatădin Groenlanda, acolo unde ghețarii se topesc.

Cercetătorii dau garanții că plantele nu sunt periculoase.

”Aceste alge nu sunt periculoase, sunt un fenomen natural care apare în perioadele de primăvară și vară în latitudinile medii, dar și la poli”, explică Biagio Di Mauro, membru al Consiliul Național de Cercetare al Italiei.

Ce este zăpada roz. Efectul nebănuit pe care îl are
Ce este zăpada roz. Efectul nebănuit pe care îl are

Algele, efect negativ asupra ghețarilor

De la apariția acestor plante s-a observat că ele duc și la o accelerare a ritmului de topire a ghețarilor. Explicația cercetătorilor este simplă: în mod obișnuit, zăpada și gheața reflectă aproximativ 80% din lumina solară care ajunge la acestea. O schimbare a culorii, datorată algelor face ca zăpada să absoarbă mai multă energie de la razele de soare, ceea ce duce la accelerarea topirii gheții.

În final, topirea zăpezii duce la o creștere a cantității de apă lichidă, fapt ce duce automat și la o creștere a numărului de alge. Se ajunge astfel la un cerc vicios care afetează ghețarii din zonă.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI