EXCLUSIV

Dan Negru, dezvăluiri despre rolul de profesor. Cum îl percep studenții pe prezentatorul care predă lecții de jurnalism la Universitate. „Adresarea mă încurcă”. EXCLUSIV

Simona Ecovoiu 23.11.2022, 20:46

Dan Negru (51 de ani) este lider de audiență cu emisiunea-concurs de cultură generală „Jocul cuvintelor”, de la Kanal D. Însă, susține el, în interviul exclusiv pentru Impact.ro, soția Codruța este cea care i-a purtat un noroc uriaș, la negocieri: „Aș recomanda oricărui bărbat ca la negocieri să-și ia o femeie în preajmă”.

Predă jurnalism, la Universitatea din Timișoara: „Adresarea de „Domnule Profesor” mă încurcă”

Impact.ro: Ești prezentator tv, de succes, dar și profesor de jurnalism la Universitatea din Timișoara. Cum te percep studenții, ce sfaturi de aur le dai, având în vedere vasta ta experiență, de peste 25 de ani în mass-media? Și cum ți se adresează?

Dan Negru: Adresarea de „Domnule Profesor” mă încurcă cel mai mult, dar înțeleg că ăsta e respectul care trebuie acordat mediului universitar și celor care predau acolo cu normă întreagă. Sper că mă percep că pe unul de-ai lor pentru că dincolo de teorie încercăm să construim și exerciții practice. Dar, ca să ajungi la practică, e obligatoriu să treci prin teorie.

Care este salariul tău, ca profesor? Merită, din punct de vedere financiar, să fii cadru didactic, în România?

Da, merită, oricât s-ar câștiga, pentru că nimeni nu-ți dă energie mai multă decât o sală de studenți cu care poți să dialoghezi. E cel mai bun tratament anti-îmbătrânire. L-am descoperit târziu, dar mă bucur că într-un final am descoperit rețeta anti-age!

Ce spune despre situația învățământului românesc

Ai avut vreun profesor, gen Domnul Trandafir, care te-a făcut să îndrăgești o anume materie, să asiști la ore cu drag, dar și profesori foarte exigenți?

Încerc să evit părțile rele de la profesorii care nu mi-au schimbat în bine viața și să le iau pe cele bune de la cei care m-au ajutat.

Mai multe universități din România și-au trimis studenții acasă, pentru cursuri online, din lipsa fondurilor pentru plata curentului. Cum vezi această situație dureroasă?

Cred că Spiru Haret avea dreptate: „Cum arată astăzi școala așa va arăta mâine țara”.

Dan Negru, dezvăluiri despre rolul de profesor
Dan Negru, dezvăluiri despre rolul de profesor

De aproape un an prezinți cu succes concursul de cultură generală „Jocul cuvintelor”, la Kanal D. Care generație crezi că este mai bine pregătită?

Nu ține de generație sau de vârstă. De exemplu, am întâlnit producători tv, care au realizat cele mai scumpe show-uri tv din România, trecuți de 50-60 de ani, dar mediocri, ca pregătire școlară, doar cu  Bacalaureat.

Așa ceva e de neimaginat într-o piață media civilizată, unde nimeni nu ar da milioane de euro pe mâna unora care nu au nicio recomandare educațională. Nu i-aș învinovăți pe cei tineri, ei doar au ghinionul să intre pe o piață de muncă blocată de pile și de relații, de găști și de interese financiare.

Detalii cutremurătoare din culisele televiziunii: „Discriminarea e dată de dorința de „ieftineală””

Ai debutat în radio. Dar, Andrei Gheorghe, regretatul om de radio, nu mai era dorit de nimeni, spre sfârșitul vieții, după 50 de ani. E atât de dură lumea radioului și a televiziunii?

În televiziunea din România există discriminare de vârstă. Dar se vede asta cu ochiul liber. Discriminarea e dată de dorința de ”ieftineală”, e mult mai ușor să păcăleșți un tânăr absolvent de Jurnalism, dându-i bani puțini și promițându-i că se vede la tv, decât să ții un om cu experiență pe aceiași bani.

Pe lângă discriminarea de vârstă în televiziunea din România, există și exploatarea celor tineri care sunt ademeniți cu apariții la tv, sunt plătiți prost și, apoi, când îmbătrânesc, îndepărtați. Despre asta e televiziunea de culise. Și acesta e și unul dintre motivele pentru care meseria asta și-a pierdut credibilitatea de la an la an.

A pierdut câteva sute de euro, din afacerea cu criptomonede

La un moment dat erai pasionat de criptomonede. Mai e în trend? Unii au pierdut o avere, în această perioadă instabilă…

Am pus vreo câteva sute de euro în criptomonede și mă bucur că le-am pierdut pe toate. M-am lecuit. Era grav dacă aș fi câștigat, pentru că aș fi început să capăt încredere în afacerea asta. Așa, pierzând vreo câteva sute de euro, nu mai vreau să aud. Eu am trecut prin fenomenul „Caritas”, de la Cluj, așa că știu cum e, dar cei de 20 de ani nu știu asta. E vremea să aibă și ei Caritasul lor.

Familia lui Dan Negru
Familia lui Dan Negru

Se spune că, în spatele unui bărbat puternic, se află o femeie puternică. Ce sfaturi importante ai primit de la mama ta, dar de la soția Codruța? Crezi că o femeie e mai realistă, are mai mult fler decât un bărbat?

Pe mine m-au ajutat mult și de asta nu cred că cineva poate să fie misogin având soție și mamă. Eu am și o fiică, pe deasupra. La negocierile cu Kanal D, de anul trecut, adeseori m-a însoțit Codruța și, după audiențe, se vede că a avut o mână bună. Aș recomanda oricărui bărbat ca la negocieri să-și ia o femeie în preajmă.

Citește și: Singura persoană în care Dan Negru are încredere: “Nu de puține ori, mi-a spus despre anumiți oameni că sunt altfel decât îi văd eu”

Cum veți petrece Sărbătorile? Unde vei fi, alături de frumoasa ta familie?

E prima dată, anul acesta, când Codruța a aranjat totul și noi așteptăm surpriza de Sărbători. Niciunul în afara ea nu știm ce o să facem de Sărbători. Așteptăm…

Urmăriți Impact.ro și pe
Simona Ecovoiu
Este reporter special în departamentul Exclusiv al Impact.ro. Absolventă a Liceului de Filologie-Istorie și a Facultății de Sociologie, a debutat în presa scrisă la Evenimentul Zilei, apoi a...