Omenirea, mai aproape de a ajunge din nou pe Lună: performanța fascinantă a Artemis I

Gabriel Peneș 22.11.2022, 15:39
Omenirea, mai aproape de a ajunge din nou pe Lună: performanța fascinantă a Artemis I

Omenirea, mai aproape de a ajunge din nou pe Lună. La 50 de ani de la ultima aselenizare pe astrul nopții reușită de Apollo 17, în decembrie 1972, NASA se apropie din nou de a duce oameni pe satelitul Pământului. Misiunea Artemis I, fără echipaj la bord a ajuns deja aproape de Lună, stabilind câteva recorduri pentru istoria zborurilor spațiale.

Omenirea, mai aproape de a ajunge din nou pe Lună

Omenirea vrea să revină pe Lună. După încheierea Programului Apollo, încheiat cu ultima selenizare, acum 50 de ani, reușită de echipajul Apollo 17, NASA are în plan reîntoarcerea oamenilor pe satelitul natural al Pământului. În acest scop, miercurea trecută, a fost lansată racheta Artemis, fără echipaj la bord, deocamdată.

Înaltă de 100 de metri, Artemis a avut în vârful său se află nava spațială Orion care, pentru această primă misiune, care este echipată cu un „manechin” care va înregistra impactul zborului asupra corpului uman. Zborul ce a debutat miercurea trecută a urmat după două încercări anterioare de lansare, în august și septembrie, care au fost anulate în timpul numărătorii inverse din cauza unor probleme tehnice.

În noaptea de 20 noiembrie, la doar cinci zile de la începutul misiunii, capsula spațială a efectuat o a patra ardere care a adus-o pe o orbită retrogradă în jurul Lunii, informează iflscience.com.

Momentul, de altfel așteptat, al pierderii contactului a fost în jurul orei 7:26 ET, când Orion a ajuns deja să zboare în spatele Lunii. Acolo, a efectuat o altă manevră, pornind motorul la ora 7:44. NASA a restabilit contactul la ora 7:59 ET, la doar câteva minute după ce Orion a ajuns să zboare la o distanță de doar 130 de kilometri de suprafața lunară, un record în istoria zborurilor spațiale.

Omenirea, mai aproape de a ajunge din nou pe Lună performanța fascinantă a Artemis I
Capsula Orion a fotografiat un superb „apus de Pământ” în timp ce ieșea din zona cunoscută drept „fața întunecată a Lunii”

Performanța fascinantă a Artemis I

Howard Hu, cel care conduce programul navei spațiale lunare Orion pentru agenția spațială, a declarat că acesta este doar primul pas din explorarea spațiului cosmic pe termen lung.

„Cred că aceasta este o zi istorică pentru NASA, dar și pentru toți oamenii care iubesc zborurile spațiale umane și explorarea spațiului cosmic de mare adâncime. Adică, ne întoarcem pe Lună, lucrăm la un program durabil și acesta este vehiculul care va transporta oamenii care ne vor aduce din nou pe Lună”, a spus Hu, conform BBC.

Hu a mai explicat că, dacă actualul zbor Artemis va avea succes, atunci următorul va fi cu un echipaj, urmat de un al treilea în care astronauții vor ateriza din nou pe Lună pentru prima dată de la Apollo 17, în urmă cu 50 de ani, în decembrie 1972.

Misiunea Artemis I va mai stabili un record în următoarele zile. Pe data de 26 noiembrie, capsula spațială va doborî recordul de distanță deținut de Apollo 13, când va ajunge la 400.171 km de Pământ. În aprilie 1970, echipajul Apollo 13 nu a putut aseleniza din cauza unei explozii la bord și a fost nevoit să înconjoare Luna, înainte de a reveni pe Pământ după o călătorie ce a ținut cu sufletul la gură întregul mapamond.

În privința lui Orion, pe 28 noiembrie, acesta va fi călătorit deja mai mult de 430.000 de kilometri. După aceasta, capsula își va începe călătoria spre casă, cu o amerizare programată în Oceanul Pacific, pe 11 decembrie.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....