Cum putem scăpa de purtarea măștii în spații publice închise. Există și această posibilitate

Luiza Moldovan 20.05.2020, 16:50

Ordinul aprobat de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, stabilește obligativitatea purtării măștii în orice spațiu închis – spații comerciale, mijloace de transport în comun, la locul de muncă, pe toată durata prezenței în incintă.

Există câteva excepții de persoane care pot să nu poarte mască în spații închise

De asemenea, Ordinul de Ministru mai atestă și obligativitatea purtării măștii atunci când se face triajul epidemiologic și la dezinfectarea obligatorie a mâinilor.

Există și unele excepții, care se aplică următoarelor categorii de persoane și care sunt stabilite de medicul de medicina muncii sau medicină școlară, după caz:

  • angajatul este singur în birou sau se află minim 2 metri între persoanele din acel birou, cu condiția aerisirii camerei, cel puțin la două ore și se asigură dezinfecția suprafețelor;
  • persoana suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare;
  • persoana desfășoară activitați fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescuta, etc.);
  • prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;
  • vorbitorii în public cu condiția respectării distanței de 3 metri
  • elevii/studenții doar în timpul orelor de curs, dacă se respectă distanțarea corespunzătoare
  • copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.
Excepțiile prevăzute în Ordinul de Ministru ca să nu purtăm mască
Excepțiile prevăzute în Ordinul de Ministru ca să nu purtăm mască

Reguli elementare de purtare a măștii

Angajatorul este obligat să elaboreze un set de proceduri proprii, pe baza unei evaluări de risc pentru fiecare angajat, în funcție de programul de lucru, specificul activității desfășurate, structura organizatorică, structura incintei, etc…

Medicii de Medicina Muncii vor face evaluarea de risc și vor emite recomandări privind necesitatea purtării măștii pentru angajați, iar responsabilul SSM va face intruirea angajaților în securitate și sănătate în muncă.

Măștile sunt eficiente dacă sunt folosite în combinație cu mâinile dezinfectate cu soluțiile pe bază de alcool sau cu apă și săpun. Înainte de utilizarea măștii, mâinile trebuie dezinfectate. Masca trebuie să acopere atât gura, cât și nasul. Trebuie schimbată dacă se umezește și o dată la patru ore.

Copiilor nu li se recomandă măștile medicale

Masca nu se atinge în timpul purtării. Dacă vrem să atingem masca, trebuie ca mai întâi să ne dezinfectăm mâinile. Măștile medicale nu se reutilizează.

Măștile nemedicale se spală zilnic la o temperatură de 60 – 90 de grade și se calcă cu fier de călcat prevăzut cu abur la temperatură maximă.

Copiilor de peste cinci ani li se recomandă purtarea unor măști nemedicale. Dacă tușim, strănutăm sau avem febră, purtarea măștii e obligatorie oriunde.

Urmăriți Impact.ro și pe