Care este condiția pe care trebuie să o îndeplinești dacă vrei să mergi la mare sau la munte de pe 15 iunie. Anunțul lui Nelu Tătaru

Luiza Moldovan 13.05.2020, 09:13
Care este condiția pe care trebuie să o îndeplinești dacă vrei să mergi la mare sau la munte de pe 15 iunie. Anunțul lui Nelu Tătaru

Peste două zile starea de urgență se încheie și intrăm în starea de alertă. E un motiv de bucurie, pentru că vom avea libertate mai mare de mișcare, chiar dacă nu totală. Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a explicat în ce condiții se vor aplica aceste relaxări graduale.

Se iese doar cu un motiv bine întemeiat din localitate

Nu avem voie să ieșim din localitatea de reședință decât cu un motiv bine întemeiat, care are o componentă de urgență: vizitarea unei rude bolnave, să-ți duci copilul la un spital. Altfel, poți să ieși pentru un sport individual, să mergi la pescuit, să vizitezi o proprietate pe care o ai într-o altă localitate. Sunt recomandările ministrului Sănătății făcute în emisiunea Sinteza Zilei de la Antena 3.

Este interzis ieșitul la mare, plajele sunt închise, la fel și terasele:

“Ieșirea din localitate va fi făcută doar pe un motiv foarte bine întemeiat: să-ți vizitezi o rudă bolnavă, să mergi cu un copil la un doctor, să ieși chiar și într-un sport individual, să mergi la un pescuit, să vizitezi o proprietate pe care o ai într-o altă localitate.

Dacă ai o proprietate la mare, poți să mergi la mare. Plajele nu vor fi deschise – nu ai terase, nu ai nimic. Dacă ai o proprietate la munte poți merge”, a spus Nelu Tătaru.

Aceste măsuri fac parte dintr-o primă fază a relaxărilor. Ministerul Sănătății va urma conduita sugerată de OMS în implementarea restricțiilor. La fiecare două săptămâni, în funcție de rezultatele monitorizării, se vor implementa și alte tipuri de relaxare.

Relaxare cu tensionare anunțată de Tătaru foto: antena3
Relaxare cu tensionare anunțată de Tătaru foto: antena3

Parcurile să fie deschise, dar nu și locurile de joacă

“Am înțeles că este o răbdare ajunsă la limită, am înțeles că suntem totuși pe un trend descendent al acestei curbe și am înțeles că lumea a trecut printr-un moment care trebuie gestionat foarte bine. Este un prim moment pe care eu îl consider mai important decât gestionarea sărbătorilor pascale. Este un moment în care lăsând libertatea de a ieși în oraș, în localitate, lăsând sporturilor individuale, lăsând libertatea de a merge la un salon de îngrijire corporală sau un stomatolog – unde suntem totuși într-o specialitate unde avem o aerosolorizare importantă, o răspândire importantă – dar, conștientizând anumite măsuri, suntem într-o primă etapă unde intrăm într-un normal”, a spus Tătaru.

Tătaru recomandă deschiderea parcurilor, nu și a locurilor de joacă și spune că picnicurile vor fi permise, cu condiția să nu se iasă din localitatea de reședință.

„Picnicurile în aer liber sunt permise dacă nu ieșim din localitate. Parcurile nu le-am închis noi. Au fost închise de autoritățile locale. Recomandarea este să le redeschidă, dar nu și locurile de joacă”, a susținut Nelu Tătaru, prezent în emisiunea Sinteza Zilei. Trebuie să intrăm în normalitate, dar gradual, precaut, controlat”, a spus ministrul.
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI