Sute de cazuri de viroze în spitalele de pediatrie. Medicii, îngrijorați din cauză că nu dispun de vaccin împotriva pneumoniei

Elena Avramescu 20.09.2022, 10:07
Sute de cazuri de viroze în spitalele de pediatrie. Medicii, îngrijorați din cauză că nu dispun de vaccin împotriva pneumoniei

Toamna a debutat cu extrem de multe cazuri de viroze și pneumonii în spitalele de pediatrie din toată țara. Acestea sunt întâlnite cel mai frecvent la preșcolari și cei din clasele primare, lucru destul de îngrijorători pentru medici. Acest lucru se datorează faptului că imunitatea celor mici este mai scăzută după perioada de restricţii din pandemie, tocmai de aceea mulţi ajung la spital cu insuficienţă respiratorie.

Medicii, copleșiti de cazurile de viroze și pneumonii la copii

Sezonul gripal încă nu a debutat oficial, însă spitalele sunt parțial sufocate cu sute de cazuri de viroze şi penumonii. Un exemplu îl reprezintă Spitalul Grigore Alexandrescu din Bucureşti unde zi de zi ajung copiii cu infecţii respiratorii, iar unii chiar cu forme severe de boală.

„În cazul în care viroza care este dată de fapt de un virus se suprainfectează zona respectiva, adică plămânii şi apare si infecție bacteriană şi atunci spunem că se dezvoltă o pneumonie”, a spus Raluca Alexandu, purtător de cuvânt al Spitalului „Grigore Alexandrescu”.

Datele colectate în ultima lună arată că aproape jumătate din totalul internărilor de la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală sunt cu viroze şi pneumonii, iar majoritatea copiilor ajung la spital cu febră mare, tuse şi insuficienţă respiratorie. Din nefericire, cazurile au început să crească şi în cabinetele medicilor de familie.

„Există si o lipsa de memorie imunologică a organismului copiilor pentru că au fost restricțiile si majoritatea au stat acasă şi nu au avut tangenţe cu virusurile respiratorii cu care eram familiarizaţi în anii anteriori, a spus și Cosmina Berbecel, medic pediatru.

Cea mai mare îngrijorare a medicilor este legată de faptul că nici până-n ziua de astăzi nu au primit vaccinul PREVENAR, cel împotriva pneumoniei.

„Nu a fost deloc trei-patru luni, pe urmă a reapărut în mai cantități mai mici şi acum lipsește din nou. Este un vaccin care se face de la 2 luni şi este extrem de important pentru copiii foarte mici care se nasc prematur, mai ales pentru aceștia, pentru că previne pneumonia peumococica, care este printre principalele cauze de deces din lume”, a declarat medicul Sandra Alexiu.

Sute de cazuri de viroze in spitalele de pediatrie
Sute de cazuri de viroze in spitalele de pediatrie

Se pare că achiziţia vaccinului PREVENAR este în curs de desfășurare, deoarece recent a fost anunțat bugetul pentru aceste seruri, a notat Institutului de Sănătate Publică.

Și Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta” din București, a vorbit despre aceste probleme cu care se confruntă cadrele medicale, spunând că în această perioadă ne confruntăm cu un fenomen neobișnuit pentru acest moment al anului, în afara cazurilor de COVID.

„Este într-adevăr o creștere a numărului de pacienți care vin cu pneumonii și constatăm, pe lângă faptul că au pneumonie și sunt forme atipice, agenți patogeni pe care noi i-am întâlnit anterior pandemiei. Există o imunitate scăzută, foarte mulți pacienți cu boli cronice au renunțat la tratament”, a declarat Beatrice Mahler.

Deoarece majoritatea copiilor merg la creşe şi grădiniţe, tot mai multe cazuri de viroze şi pneumonii au fost înregistrate în ultimele săptămâni. Printre spitalele cele mai aglomerate cu astfel de cazuri enumerăm Spitalul de Copii M.S. Curie din Capitală, dar și la Spitalul Victor Gomoiu, acolo unde sunt internați aproximativ 20 de copii cu pneumonie, unii necesitând chiar și mască de oxigen.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...