După anunțul Ministerul Sănătăţii, coform căruia toții românii cu vârsta de vârsta de până la 40 de ani trebuie să meargă la medicul de familie ca să-și ia trimiterea pentru pastilele cu iod, mulți oameni nu s-au înghesuit în cabinete, ignorând rugămintea. Nu este și cazul arădenilor, care au luat cu asalt cabinetele medicilor, în special pensionarii, care nici măcar nu au voie să ridice aceste tablete distribuite de Ministerul Sănătăţii.
În acest sens, Preşedintele Societăţii Medicilor de Familie (SMF) Arad, Adrian Dărăbanţiu, a ținut să calrifice situația, spunând că numeroşi medici de familie nu își mai pot desfășura adecvat activitatea datorită multor persoane care vin pentru aceste reţete sau dau încontinuu telefoane pentru a se interesa de ele.
„Este o nebunie declanşată în mod gratuit de nişte declaraţii venite de la Ministerul Sănătăţii, deşi nu există niciun pericol iminent de expunere la valori mari de radiaţii. Eu în prima zi după declaraţii am avut aproape 20 de pacienţi la uşă care au venit pentru reţete ca să ridice tabletele cu iod din farmacie.
Cel mai simpatic lucru este că jumătate dintre ei sunt persoane peste 40 de ani, chiar pensionari, care nu sunt beneficiari ai acestor pastile, pentru că după vârsta de 40 de ani ele nu trebuie luate. Totuşi, ei vin să ceară lămuriri şi spun că e dreptul lor să primească, iar noi pierdem mult timp să le explicăm că doar cei sub 40 de ani primesc tabletele”, a spus Adrian Dărăbanţiu, Preşedintele Societăţii Medicilor de Familie (SMF) Arad.
Din această cauză, foarte mulți medici sunt revoltați, spunând că nu a fost deloc ok gestionată situația cu privire la distribuirea pastilelor cu iod, iar ei sunt cei mai afectați, fiindcă trebuie să calmeze pacienții care s-au panicat peste măsură.
„Vă daţi seama că pe lângă pacienţii care mă sună şi pe numărul privat să se intereseze de pastilele de iod, mă sună şi medicii de familie să se plângă că sunt luaţi cu asalt sau bombardaţi cu telefoane. Pe grupul de WhatsApp pe care suntem înregistraţi medicii de familie din judeţ doar despre problema asta se discută.
Facem apel la oameni să înţeleagă că nu există niciun motiv de isterie şi îi rugăm să înţeleagă că prioritatea noastră este să ne îngrijim pacienţii care vin la noi în mod programat. Este aproape imposibil să primim zeci de pacienţi pe zi pentru aceste reţete, care nu sunt o urgenţă, în condiţiile în care avem pacienţi programaţi cu boli reale”, a mai spus preşedintele SMF Arad.
Adrian Dărăbanţiu este de părere că aceste comprimate ar fi trebuit ridicate direct din farmacii, fără a fi implicați medicii de familie, iar atunci distribuirea acestora ar fi mult mai simplă și mai rapidă.
„Este o procedură birocratică în care am fost implicaţi inutil, complicând şi viaţa beneficiarilor, care trebuie să facă două drumuri, la medicul de familie şi farmacie, pierzând câteva ore din zi. Ar trebui să le poată ridica direct de la farmacie, cu buletinul, şi să existe o bază de date online cu cei care au ridicat tabletele”.
Conform Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Arad, un număr de 25 de farmacii din judeţ eliberează tabletele cu iod pe baza reţetei de la medicul de familie.