Avertisment pentru părinți! Alina Belu, managerul Spitalul de Copii „Sf. Maria” din Iaşi, anunță că numărul de cazuri de viroze respiratorii s-au înmulțit în ultima perioadă. Vremea înșelătoare și renunțarea la masca de protecție favorizând răspândirea virușilor. Iată ce diferențe sunt între răceală, gripă şi COVID-19!
O creștere a numărului de cazuri de viroze respiratorii s-a înregistrat la Spitalul de Copii „Sf. Maria” din Iaşi. Anunțul trist a fost făcut chiar de managerul unității medicale. Potrivit Alinei Belu, media pacienților prezentaţi în UPU pe 24 de ore este de 153, dar, totuşi, există şi o veste bună.
Mai exact, numărul cazurilor de gripă depistate în rândul micuților este încă relativ mic, iar numărul cazurilor de COVID-19 este într-o scădere apreciabilă.
„Virozele se menţin cu o incidenţă crescută, în medie avem 153 de pacienţi prezentaţi în UPU pe 24 de ore, dar incidenţa gripei este mică. Pacienţii COVID pozitiv avem, dar numărul este în scădere, momentan sunt doar pe zona roşie – cinci pacienţi care prezintă simptomatologie specifică”, a precizat Alina Belu, managerul Spitalului de Copii „Sf. Maria” din Iaşi, conform ziaruldeiasi.ro.
Medicii prezintă diferențțele dintre răceală, gripă şi COVID-19, astfel încât părinții să știe când este cazul să apeleze la ajutorul cadrelor medicale. Conform acestora, simptomele în cazul unei gripe sunt mult mai clare față de cele ale altor infecţii respiratorii. Mai exact, un pacient care are gripă prezintă febră înaltă, de 39-40 de grade, iar aceasta cedează foarte greu la medicamentele antitermice.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]De asemenea, Alina Belu precizează că apar frisoanele, durerile musculare şi de cap, iar starea generală este una influenţată, unii copii nemaifiind capabili să se ridice din pat. Ei bine, așa cum se poate observa răceală, gripă şi COVID-19 au simptome destul de asemănătoare, fiind aproape imposibil de diferențiat.
„Bolile se asemănă foarte tare, inclusiv SARS-CoV-2 are ca principale simptome febra, tusea, disfuncţia respiratorie. Este nevoie de un consult de specialitate pentru a le diferenţia.
Însă fiecare părinte trebuie să aibă acasă medicamente simptomatice pentru a combate febra, acesta este şi primul simptom de alarmă, care trebuie combătut până se ajunge la medicul de familie sau la Urgenţe”, a declarat dr. Tamara Roşu, medic-şef UPU de la Spitalul de Copii „Sf. Maria”, citată de sursa de mai sus.