Vreme la extreme în România. ANM anunță cod galben de furtuni și ploi torențiale

Anca Manolica 19.08.2022, 14:02
Vreme la extreme în România. ANM anunță cod galben de furtuni și ploi torențiale

Vremea o ia razna în România în zilele ce urmează. ANM a emis două coduri galbene și unul portocaliu, unele în regiuni din țară fiind așteptat un val de caniculă fără precedent, în timp ce în alte zone sunt așteptate fenomene meteorologice extreme în următoarele ore, care vizează furtuni şi ploi torenţiale. Iată ce avertizări meteorologice a emis ANM.

Avertizări meteorologice din partea ANM de vreme severă

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis mai multe coduri valabile astăzi, 19 august, dar și mâine în mai multe zone ale țării. Așadar, o primă avertizare meteo de Cod Galben vizează un val de căldură și disconfort termic ridicat, valabil în zilele de 19 și 20 august.

„Vineri și sâmbătă (19 și 20 august), valul de căldură se va menține în regiunile vestice și sudice și se va extinde și în vestul Transilvaniei, Maramureș, sudul Moldovei și zona continentală a Dobrogei.

Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa între 33 și 37 de grade, iar minimele nu vor coborî sub 18…21 de grade.”, informează meteoromania.ro.

De asemenea, a fost emis și un Cod Portocaliu de căldură persistentă și disconfort termic accentuat, valabil vineri, 19 august. Regiunile vizate sunt zonele joase ale județelor Caraș Severin, Timiș și Arad. Aici temperaturile se vor situa în jurul valorilor de 38, 39 de grade, izolat chiar și 40. Iar noaptea, nu vor coborî sub 20 – 23 de grade.

Cod Galben și Portocaliu de căldură și disconfort termic
Cod Galben și Portocaliu de căldură și disconfort termic

Cod Galben de furtuni și ploi torențiale

A doua avertizare meteo de Cod Galben, venită din partea ANM, vizează fenomene precum instabilitate atmosferică temporar accentuată și ploi însemnate cantitativ și este valabilă de sâmbătă, 20 august, ora 12.00 până luni, 22 august, ora 10.00.

În intervalul menţionat vor exista perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, la început în Banat, Oltenia şi în regiunile de munte, după care se vor extinde în toată jumătatea vestică a teritoriului.

„În intervalul menționat vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, la început în Banat, Oltenia și în zonele montane, apoi în extindere în toată jumătatea vestică a teritoriului. Vor fi averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 25…40 l/mp și pe arii restrânse 50…70 l/mp.”, se arată în avertizarea meteo emisă de ANM.

 

Cod Galben de furtuni și ploi torențiale
Cod Galben de furtuni și ploi torențiale
Urmăriți Impact.ro și pe
Anca Manolica
Nume: Anca MANOLICĂ Studii: Marketing și Comunicare în Afaceri, ASE București Experiență profesională: Mi-am început activitatea profesională în marketing și comunicare în sport...