Comuna din Oltenia unde sâmbătă au fost 70 de grade la nivelul solului. Primarul cere bani de la stat

Ioana Bucur 24.07.2022, 10:57

Canicula a pus stăpânire peste țară în acest weekend. Într-o comună din Oltenia, sâmbătă au fost 70 de grade la nivelul solului. Primarul a cerut bani de la stat, vorbind despre o situație disperată pentru agricultura țării: „Imaginați-vă că în zilele următoare solul se va încălzi și mai tare, iar temperaturile vor crește”, a spus edilul.

Caniculă în România

ANM a emis, sâmbătă, cod roșu de caniculă în cinci județe din țară – Timiș, Arad, Bihor, Satu Mare și Sălaj -, precizând că temperaturile vor ajunge și la 42 de grade Celsius.

Sudul Olteniei și al Banatului, precum și nord-vestul Munteniei au fost vizate de o avertizare tip cod portocaliu de temperaturi ridicate.

„Sâmbătă (23 iulie), în sudul Olteniei şi al Banatului, precum şi în sud-vestul Munteniei valul de căldură va persista, iar local în Transilvania şi în zona joasă din Maramureş acesta se va intensifica. Se vor înregistra valori termice diurne de 37…40 de grade, mai ridicate în Oltenia, iar minimele nu vor coborî sub 18…22 de grade şi prin urmare disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi”, conform ANM.

Sâmbătă, la ora prânzului, într-o comună din Oltenia s-au înregistrat aproape 70 de grade la sol. Câteva ore mai târziu, în jurul orei 17:00, termometrul arăta aproape 60 de grade.

Măsurătorile au fost făcute în comuna Călărași din județul Dolj, chiar de primarul Sorin Sandu.

„Am verificat cu două termometre și era de așteptat, pentru că și în alți ani au fost astfel de temperaturi. Într-adevăr, la ora 13:00 erau 70 de grade la sol și 41 de grade la umbră, iar la ora 17:00 încă erau 60 de grade la sol și 39 de grade la umbră. Problema reală este nu numai temperatura asta zilnică – și este prima zi! Imaginați-vă că în zilele următoare solul se va încălzi și mai tare, iar temperaturile vor crește”, a spus primarul Sorin Sandu, potrivit Digi 24.

Comuna din Oltenia unde sâmbătă au fost 70 de grade la nivelul solului. Primarul cere bani de la stat

„Situația este extrem de gravă”

Există și probleme de alimentare cu apă, în condițiile în care Dunărea a ajuns la cel mai mic nivel istoric, sub 2.000 de metri cubi pe secundă la intrarea în țară: „stația de alimentare a sistemului de irigații Sadova, Corabia, practic s-a oprit de trei zile, pentru că nu mai avem apă”, a precizat edilul.

„Situația este extrem de gravă, pentru că și pânza freatică a scăzut în ultimul deceniu cu 1-2 metri, în ultimii 40 de ani cu aproape 4 metri, iar acum imaginați-vă că scot apă din fântână – acolo unde mai este pânză freatică – o apă la 14 grade, care este aruncată pe un sol la 80 de grade. Imaginați-vă ce se întâmplă cu o plantă udată cu apă din fântână în miezul zilei”, a arătat primarul Sorin Sandu, pentru sursa citată.

Sandu a precizat că este nevoie de finanțare de la Guvern pentru ca sistemele de irigații existente să poată funcționa.

„Toți agricultorii de aici sunt împrumutați sau s-o spunem pe șleau – au luat pe datorie de la magazine. Dacă nu-și vând produsele, vor intra în faliment și magazinele, și ei.

Imaginați-vă că peste două luni vor trebui făcute arăturile de toamnă și va trebui însămânțat. Cu siguranță vom avea probleme și în ceea ce privește înființarea noilor culturi, mai ales că prognozele nu ne încurajează. Deci, avem nevoie de foraje la adâncime, avem nevoie de apă adusă din surse precum Dunărea sau găsite alte soluții care să vină gravitațional, din Olt, din Jiu, nu știu de unde, pentru că altfel, Dăbuleniul, Călărașiul, localitățile din Sahara Olteniei, unde sunt peste 40.000 de hectare de nisip, sunt condamnate să plece la muncă în străinătate”, a avertizat primarul Sorin Sandu.

Urmăriți Impact.ro și pe