Impact LIVE

Costin Georgescu, fost director SRI: Avem nevoie de o Moldovă puternică lângă noi. Trebuie să ne comportăm ca frați mai mari

Elena Avramescu 28.06.2022, 14:42
Costin Georgescu, fost director SRI: Avem nevoie de o Moldovă puternică lângă noi. Trebuie să ne comportăm ca frați mai mari

Costin Georgescu a fost unul dintre cei trei invitați ai Laviniei Șandru la ediția de marți, 28 iunie, a emisiunii Impact LIVE, împreună cu Lucian Lumezeanu, antreprenor marketing și risc politic și Victor Nichitus, ziarist român stabilit de 35 de ani la Chișinău.

Costin Georgescu, despre rolul Moldovei în situația politică actuală

Costin Georgescu a fost întrebat cât de în siguranță trebuie să ne simțim noi, românii, în condițiile în care vedem ce se întâmplă în fiecare zi, dincolo de granița noastră de est, la care acesta a spus că nimeni nu poate să știe răspunsul la această întrebare.

„Credeți că este cineva pe lumea asta care să poată răspunde la această întrebare? Nimeni nu poate. Ce se întâmplă la ora actuală în lume nu era rezumat de nimeni. Situația se poate schimba de la zi la zi. Ce este bine totuși, care ne ajută la o gândire pozitivă, este faptul că avem prieteni și facem parte din Uniunea Europeană și vedem astăzi ce se întâmplă la Madrid, asta este în favoarea noastră și ne dă optimism, iar optimismul înseamnă foarte mult în lumea în care trăim astăzi.

Noi ne-am comportat în ultima vreme, față de Republica Moldova, și e bine, ca un frate mai mare, și așa trebuie să rămânem față de ei. Să-i îndrumăm, fiindcă facem parte din Uniunea Europeană, facem aparte din NATO, să-i și ajutăm. Să nu uităm că sunt 800.000 de moldoveni la ora actuală care au pașaport românesc, deci sunt români.

Faptul că vor intra în Uniunea Europeană, practic va dispărea orice graniță, vom fi o singură lume, acesta este viitorul, că Europa va fi o singură lume și vom fi alături din nou de ei cum am fost și până-n 1944, când au venit rușii. Trebuie să-i ajutăm permanent, poate mai mult decât oricând. Avem nevoie de o Moldovă puternică lângă noi, trebuie ajutată permanent, ca un frate mai mic. Suntem o familie, dacă vreți”, a spus Costin Georgescu.

Costin Georgescu, fost director SRI
Costin Georgescu, fost director SRI

Cine este Costin Georgescu

Costin Georgescu a fost membru al PNL, șef de departament al PNL și coordonator al Departamentelor funcționale ale Convenției Democrate Române (1993-1996), iar în urma alegerilor din octombrie 1996, a fost ales ca deputat de Alba pe listele Convenției Democrate Române, unde a îndeplinit funcția de vicepreședinte al Comisiei de apărare, ordine publică și siguranță națională din Camera Deputaților. Însă a demisionat din Parlamentul României la data de 2 iunie 1997, fiind înlocuit de Dan Coriolan Simedru.

Pe 26 mai 1997 a fost numit în funcția de director al Serviciului Român de Informații prin Hotărâre a Parlamentului României, adoptată în ședința comună a celor două camere, fiind unul dintre adversarii declarați ai Legii Ticu, opunându-se deconspirării ofițerilor SRI, care au lucrat pentru Securitate.

Cu toate acestea, a decis să demisioneze din această funcție în decembrie 2000, după pierderea alegerilor de către CDR 2000, însă la data de 12 ianuarie 2001, Costin Georgescu a fost acreditat în calitatea de ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Cipru, fiind rechemat în țară la data de 24 august 2004.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...