EXCLUSIV

Fostul șef al SRI, Costin Georgescu, atac dur, după ocuparea Insulei Șerpilor: ”Putin seamănă cu un șarpe boa. Mai înghite câte o țară, apoi se liniștește” EXCLUSIV

Alexandru Catalan 25.02.2022, 15:17
Fostul șef al SRI, Costin Georgescu, atac dur, după ocuparea Insulei Șerpilor: ”Putin seamănă cu un șarpe boa. Mai înghite câte o țară, apoi se liniștește” EXCLUSIV

Ocuparea Insulei Șerpilor de forțele navale rusești ne aduce o nouă problemă. Fostul șef al SRI, Costin Georgescu, crede că Rusia nu va recunoaște decizia Curții Internaționale de la Haga din 2009, favorabilă României: ”Istoria ne arată că rușii și-au dorit mereu insula și acum o au din nou”, susține Costin Georgescu în interviul pentru impact.ro.

Costin Georgescu, fost șef al SRI, atac dur la Vladimir Putin. ”Seamănă cu un…”

Ocuparea Insulei Șerpilor de către forțele navale rusești aduce o problemă spinoasă și suplimentară României. Costin Georgescu, fostul șef al Serviciului Român de Informații în perioada 1997-2000, spune că rapiditatea cu care Rusia a dorit să intre, prin forță, în posesia insulei arată importanța strategică pe care i-o acordă.

„De ce a vrut Rusia să pună mâna atât de repede pe Insula Șerpilor? Fiindcă de acolo poate controla gurile Dunării. Mai mult, controlează deja Marea Neagră. Ca atare, mă aștept să nu recunoască nici decizia Curții Internaționale de Justiție de la Haga, cea din 2009, favorabilă României. Istoria ne arată că rușii și-au dorit mereu insula aia și acum o au din nou”, a arătat Costin Georgescu pentru impact.ro.

Insula Serpilor a fost ocupata de Rusia
Insula Serpilor a fost ocupata de Rusia

”Vor dori, cu siguranță, o altă împărțire a apelor teritoriale și extrateritoriale, iar acest lucru ne va afecta direct”

El a reamintit că Insula Șerpilor nu a fost cedată Rusiei prin Tratatul de Pace de după Al Doilea Război Mondial, dar că se așteaptă ca partea rusă să invoce actul de cedare al insulei făcut în anii `50 de către regimul comunist din România, condus de Gheorghe Gheorghiu Dej. Insula Șerpilor a intrat mai apoi în componența statului ucrainean după desființarea fostei URSS, din 1991.

„Chestiunea gazelor naturale din subsolul Mării Negre nu-i lasă indiferenți pe ruși. Iar acum au toate cărțile în mână pentru a-și impune, așa cum îi știm, voința în această parte de lume. Vor dori, cu siguranță, o altă împărțire a apelor teritoriale și extrateritoriale, iar acest lucru ne va afecta direct. Repet, nu cred că vor recunoaște decizia de la Haga!”, a mai spus fostul șef al serviciilor de informații din România.

”Mie mi se pare că Putin seamănă cu un șarpe boa. După ce mănâncă își începe digestia”

Pe 3 februarie 2019, Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga aproba o decizie prin care România devenea mai mare cu 9.700 de kilometri pătrați de spații maritime, platou continental și zonă economică exclusivă din Marea Neagră, în procesul intentat Ucrainei, pe tema Insulei Șerpilor. Pe de altă parte, Costin Georgescu a evitat să comenteze informația venită din partea serviciilor secrete ucrainene, conform cărora Putin se pregătește să împartă Ucraina după modelul Germaniei sau Coreei.

„E greu de comentat așa ceva. Și asta fiindcă, după mine, nimeni nu știe exact care e planul din mintea diabolică a lui Putin. Ce știm e că omul acesta vrea reînființarea fostei URSS. Și, ca atare, cu cinism își pune în practică planul. Mie mi se pare că Putin seamănă de la o vreme cu un șarpe boa. Acest tip de șarpe caută tot felul de animale pentru a se hrăni și după ce mănâncă își începe digestia. Așa face și Putin! Mai înghite câte o țară, vezi cazul Ucrainei, acum. Apoi, o vreme se liniștește. Digeră . Construiește în noua regiune  baze militare, infrastructură, poate o nouă flotă la Marea Neagră. Apoi iar va porni la vânătoare. Nu va sta prea mult în lenevire, după Ucraina, fiindcă are totuși o vârstă și va începe să se grăbească!” a conchis Costin Georgescu.

Insula Șerpilor, teritoriu deținut de Ucraina, a fost ocupată ieri de forțele ruse: ”Toți polițiștii de frontieră au murit eroic, dar nu au cedat”

Insula Șerpilor, teritoriu deținut de Ucraina, a fost ocupată joi de către forțele ruse, potrivit unui anunț al Ministerului ucrainean de Interne. Potrivit acelorași surse, toți cei 13 grăniceri ucraineni aflați pe insulă au căzut la datorie, nu înainte de a respinge mai multe atacuri ale flotei ruse. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat că cei 13 soldați vor fi omagiați pentru jertfa lor supremă: „Toți polițiștii de frontieră au murit eroic, dar nu au cedat. Li se va acorda titlul de Erou al Ucrainei postum”, a precizat Zelenski.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe