Impact LIVE

Impact LIVE, ediția a 9-a. Invitați speciali: Lucian Lumezeanu, Victor Nichitus și Costin Georgescu: „Este o presiune uriașă asupra sistemului social, dar și economic din Republica Moldova”

Elena Avramescu 28.06.2022, 12:36
Impact LIVE, ediția a 9-a. Invitați speciali: Lucian Lumezeanu, Victor Nichitus și Costin Georgescu: „Este o presiune uriașă asupra sistemului social, dar și economic din Republica Moldova”

Lucian Lumezeanu, Victor Nichituș și Costin Georgescu au fost invitații Laviniei Șandru la cea de-a noua ediție Impact LIVE, difuzată marți, 28 iunie 2022. În centrul dezbaterii este o temă la zi : cum arată harta geopolitică a Europei și cum am putea fi noi, românii, afectați de politica externă din imediata vecinătate? Emisiunea poate fi urmărită în fiecare zi de marți și joi, de la ora 12:00, în direct pe Impact.ro și pe canalele de Youtube și Facebook.

Lucian Lumezeanu, Victor Nichituș și Costin Georgescu, invitați speciali la Impact LIVE

Discuția a început cu situația Republicii Moldovei din prezent, dar și cu vizita președintelui Maia Sandu la Kiev, unde s-a întâlnit cu președintele Zelenski, însă înainte de acest lucru, șeful statului moldovean a vizitat mai multe localități din regiunea Kiev, care au fost bombardate de către Federația Rusă, spune Victor Nichitus, jurnalist român din Republica Moldova, cu o experiență de peste 25 de ani în teme de politică externă.

„Doamna Sandu a spus că a rămas impresionată de ceea ce a văzut acolo, în acest orașe, și spune că a cerut, în primul rând, comunității internaționale să pună punct acestui război. Maia Sandu, la întâlnirea cu Zelenski, a spus că va face tot posibilul pentru organizarea unor coridoare speciale pentru tranzitul mărfurilor din Ucraina către Uniunea Europeană.

Președintele Zelenski a spus că Republica Moldova și Ucraina au valori și aspirații comune și i-a atenționat pe cei din regiunea transnistrează să nu se încumete cumva să facă vreun atac la adresa Ucrainei, pentru că un atac al Tiraspolului asupra Ucrainei, dacă va exista, va fi o greșeală uriașă. Acest lucru ar fi ca o palmă, iar Ucraina răspunde acestei palme cu un pumn. Au fost făcute atenționări iar Maia Sandu a spus că apar mereu asemenea informații a celor din regiunea transnistrează, dar ele nu sunt confirmate în acest moment.

Este o presiune uriașă asupra sistemului social, dar și economic din Republica Moldova, pentru că acești oameni sunt ajutați de către autoritățile statului moldovean. În același timp, ei sunt cazați de către cetățeni, deci lucrurile din Republica Moldova sunt ușor tensionate, pentru că nu are o economie atât de bună și nu este conectată la economia Uniunii Europene ca statul român, dar încercăm să facem față tuturor acestor situații”, a declarat Victor Nichituș.

Lucian Lumezeanu, ziarist, consultatnt și antreprenor, a vorbit despre o posibilă unire a României cu Republica Moldova.

„Este foarte complicată aderarea la NATO din punctul în care este Republica Moldova. Trebuie să-și păstreze neutralitatea militară. Ce vreau eu să spun este că, asta e o cale spre un anumit tip de unire, de convergență cu România. În momentul ăsta, ne vom uni cu Republica Moldova, la fel cum ne-am unit și cu alte țări, dar având relația asta specială și cu considerente istorice și culturale.

Republica Moldova a plecat spre drumul ăsta și dacă nu se întâmplă nimic rău și se menține o putere cât de cât deschisă, vom avea probabil, în 7-10 ani, un colț dinspre România extrem de important pentru noi. Vom avea condiții mai bune, pentru că vor începe să vină banii, diverse fonduri, ajutoare de dezvoltare, investițiile”, a declarat Lucian Lumezeanu.

În continuarea discuției a urmat și fostul director al Serviciului Român de Informații Costin Georgescu, care a fost întrebat cât de în siguranță trebuie să ne simțim noi, românii, în condițiile în care vedem ce se întâmplă în fiecare zi, dincolo de granița noastră de est.

„Credeți că este cineva pe lumea asta care să poată răspunde la această întrebare? Nimeni nu poate. Ce se întâmplă la ora actuală în lume nu era rezumat de nimeni. Situația se poate schimba de la zi la zi. Ce este bine totuși, care ne ajută la o gândire pozitivă, este faptul că avem prieteni și facem parte din Uniunea Europeană și vedem astăzi ce se întâmplă la Madrid, asta este în favoarea noastră și ne dă optimism”, a spus și Costin Georgescu.

Lucian Lumezeanu a fost ziarist, consultant, corporatist, iar ultima dată a fost manager de Public Affairs & Public Relations pentru o multinațională din domeniul construcțiilor, acolo unde a contribuit la legi, politici, strategii din zona de eficiență energetică și siguranță la incendiu. Acesta a inițiat diverse asociații și coaliții din industrie și tot el a fost și președinte al Consiliului Director pentru două asociații. Cu toate acestea, din 2021 a ieșit din lumea corporatistă iar acum este pe cont propriu.

Victor Nichituş este un jurnalist născut în Bacău, dar care locuiește în Republica Moldova din anul 1992. A lucrat pentru postul de radio Radio Vest Timişoara şi a scris pentru publicaţii din Iaşi şi Bacău. După ce s-a mutat la Chişinău a lucrat pentru saptamânalul Flux, pentru televiziunea Catalan şi pentru Radio Nova, iar din anul 2001 până în 2009 a realizat programul Deşteptarea de Dimineaţă de la Radio Nova unde a făcut interviuri politice matinale. A lansat emisiunea de dezbateri politice în limba română de la postul de televiziune NIT iar în prezent vorbeşte despre politică la postul de radio Ploaia de Argint unde face emisiunea Cafeneaua Politică, unde este redactor şef al postului de radio.

Costin Georgescu a fost coordonator al Departamentelor funcționale ale Convenției Democrate Române, iar după alegerile din octombrie 1996, a fost ales ca deputat de Alba pe listele Convenției Democrate Române, unde a îndeplinit funcția de vicepreședinte al Comisiei de apărare, ordine publică și siguranță națională din Camera Deputaților.

La data de 26 mai 1997, a fost numit în funcția de director al Serviciului Român de Informații prin Hotărâre a Parlamentului României, adoptată în ședința comună a celor două camere, însă a demisionat din această funcție în decembrie 2000, după pierderea alegerilor de către CDR 2000.

La data de 12 ianuarie 2001, Costin Georgescu a fost acreditat în calitatea de ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Cipru, fiind rechemat în țară la data de 24 august 2004.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...